Kürtaj (Gebelik Alınması, Sonlandırılması)

Kürtaj, rahim içindeki bebeğin veya düşük sonucunda içeride kalan gebelik parçalarının çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir ve dış gebelik için kullanılamaz.

Kürtaj Nedir? (Gebelik Alınması Nedir?)

Kürtaj, rahim içindeki bebeğin veya düşük sonucunda içeride kalan gebelik parçalarının çeşitli yöntemlerle alınması işlemidir ve dış gebelik için kullanılamaz. Dış gebeliğin sonlandırılması için ameliyat veya ilaç tedavisi gerekir. 

Kürtaj nasıl ve hangi yöntemlerle yapılır? 

Günümüzde kürtaj işlemi kanül adı verilen plastik bir enjektör ve kurşun kalemden daha ince bir plastik borudan oluşan sistem sayesinde vakum ile emilerek rahimden çekilmesi ile yapılır ve sıklıkla 5-10 dakikayı geçmeyen bu kolay ve daha az riskli bu işlem lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.          

Kürtajın aşamaları nelerdir?

  • Kürtaj işlemine başlamadan önce ultrason ile gebeliğin haftasına mutlaka bakılmalıdır. 
  • Hasta jinekolojik muayene masasına alınır, Spekulum denilen muayene aleti vajina içerisine yerleştirilir ve vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. 
  • Bu aşamadan sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. 
  • Genel anestezi tüm ameliyatlardaki gibi serum ve damar aracılığı ile yapılırken, lokal anestezi rahim ağzına iğne ile uygulanır. 
  • Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınarak spekulum çıkarılır. 
  • Lokal anestezi uygulanan hasta 5 dakika dinlendikten sonra ayağa kalkar ve ultrason ile rahim içerisinin temiz olduğuna emin olmak için bakılır. 
  • İster lokal, ister genel anestezi uygulansın, hasta kürtaj işleminden sonra günlük yaşamına aynı gün dönerek her işini rahatlıkla yapabilir. 

Kürtaj sonrası ilaçlar ve kontrol nasıl olur? 

Antibiyotik ve ağrı kesici ilaç verilen hasta işlemden bir hafta sonra kontrole çağırılır. Aşırı kanama ve ağrı durumunda bu bir hafta beklenmeden doktora gidilmelidir. Hafif ağrı ve ortalama bir hafta süren az miktardaki kanamalar normal olarak görülür. Bazı durumlarda hiç kanama olmayabilir. Duş veya banyo yapılabilir, kanamalar için tampon değil, ped kullanılmalıdır. 

Hangi durumlarda doktora başvurmalısınız? 

Aşırı kanama varsa, kötü kokulu aşırı kanama olursa, kanamalar azalmak yerine artarsa, ağrı kesici ile dinmeyen ağrı ve kramplar varsa, 38 derecenin üzerinde ateş varsa doktora başvurulmalıdır. 


Benzer Yazılar


Daha yeni Daha eski