Akraba Evliliğinin Riskleri ve Sakıncaları

Anne veya baba soyundan gelen kişilerin birbirleriyle evlenmesi akraba evliliği olarak adlandırılır ve genetik hastalıkların sıklığını arttırdığından dolayı önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur.

Akraba Evliliğinin Riskleri ve Sakıncaları Nelerdir?

Anne veya baba soyundan gelen kişilerin birbirleriyle evlenmesi akraba evliliği olarak adlandırılır ve genetik hastalıkların sıklığını arttırdığından dolayı önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur. 

Kuzen evlilikleri nedir? 

Hala, Amca, Dayı veya Teyze çocuklarının birbirleriyle yaptıkları evlilikler 1’inci derece akraba evlilikleridir. 

Torun evlilikleri nedir? 

Anneanne, babaanne veya dedelerden birinin kardeş olduğu çiftlerin yaptığı evlilikler 2’nci derece akraba evlilikleridir. 

Akraba evliliklerinin riskleri nelerdir? 

Akraba evliliğinde her iki eşte de aynı tip bozuk genlerin var olması normal evliliklere göre daha fazla olduğundan hastalıklı çocuk sahibi olma riskleri artar. Görme ve işitme gibi özürlere sahip kişilerin de birbirleriyle evlenmeleri önerilmez. 

Akraba evliliklerinde hep sakat bebek mi doğar?

Akraba evliliği yapanların elbette ki sağlıklı çocukları olabilir. Sağlıklı çocuğa sahip olmaları sonraki çocuklarının da sağlıklı olacağı ya da hasta çocukları olanların tüm çocuklarının hasta olacağı anlamına gelmez. Her durumda akraba evlilikleri yapanların yaklaşık %95’inde çocuklar sağlıklı olur. 

Akraba evliliklerinde hangi testler yapılır?

Akraba evliliği gebeliklerde ailenin 3 kuşaklık bir aile geçmişi içerisinde rastlanmış hastalıklar var ise hastalığın kalıtım kalıbına göre risk hesabı yapılır ve risk artışı saptanırsa o hastalığa yönelik tetkikler ve tedaviler planlanır. Bu gebeliklerde de ikili, üçlü, dörtlü testler aynen yapılır. Biyokimyasal tarama testi, ultrasonografi takibi uygulanır. 11-14’üncü haftalar arasında Koryon Villus Biyopsisi (CVS) (Plasentadan örnek alınması) ile bazı hastalıkların tespit edilmesi ihtimali vardır. 

Akraba evliliklerinde tüp bebek yöntemi ile hastalık riski minimuma indirilir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski