Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması

Bebek kordonunun uzunluğunun 100 cm. den uzun olması durumunda kordon riskli kabul edilir. Normal doğum zamanında doğan bebeklerin yaklaşık %30’unda boyunda kordon dolanması görülür.

Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması

Normal uzunluğu 55-75 cm arasında olan bebek kordonu, bebek ile plasenta arasında bir köprüdür ve anne kanındaki besinleri ve oksijeni bebeğe taşır iken, bebek kanındaki maddeleri de plasentaya taşır. 

Bebek kordonunun uzunluğunun 100 cm. den uzun olması durumunda kordon riskli kabul edilir. Normal doğum zamanında doğan bebeklerin yaklaşık %30’unda boyunda kordon dolanması görülür. Sıklıkla bir tur dolanan kordonun nadiren de olsa 5-6 tur dolandığı görülmüştür. 

Kordon dolanmasının sebepleri nelerdir?

Normal gebelik kontrolleri sırasında ultrason ile görülebilen kordon dolanması, bazen göbek, kol veya omuzlara da dolanabilir. Neden olduğu bilinmeyen ve düzeltmek veya önlemek için herhangi bir yöntemin bulunmadığı kordon dolanmasının, gebelik ayları arttıkça görülme sıklığı da artar. 

Kordon dolanması hangi gebeliklerde daha çok görülür?

Tek yumurta ikizlerinde, erkek bebeklerde, daha önce boynunda kordonla doğan bebek dünyaya getirmiş kadınlarda ve plasentası rahim arka duvarında olan bebeklerde kordon dolanması ihtimali diğerlerine göre daha fazladır. 

Kordon dolanan bebeklerde doğum sancıları esnasında, bebeğin kalp atışlarında yavaşlama saptanır ya da kordon çok kısa ise bebeğin doğum kanalına inişinde engel olur ve bebeğin sezaryen ile alınması gerekebildiğinden, bu durum doğumun gecikmesine neden olabilir.

Kordon dolanmasının tehlikeleri nelerdir

Kordon dolanan bebeklerin doğumda ölüm veya başka oluşabilecek risklerinin ne derecede olduğu tam olarak bilinmese de, normal doğum zamanında doğan bebeklerin yaklaşık %30’unda boyunda kordon dolanması görülmesinden dolayı büyük riskler taşımadığı ve doğan bebekte herhangi bir sıkıntı görülmediği saptanmaktadır. 

Böyle de olsa, kordon dolanması tespit edilen gebeliğin takibinde ve doğumunda daha sıkı izlenmesi önerilir. Gebeliğin son dönemlerinde bebek hareketlerinde azalma hissedilirse, boyunda kordon olabileceği değerlendirilmelidir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski