Gebelikte Kilo Alımı

Tüm gebelik boyunca normal şartlarda alınması gereken kilo 9-12 kilo arasındadır.

Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Tüm gebelik boyunca normal şartlarda alınması gereken kilo 9-12 kilo arasındadır. Ancak gebelik başında zayıf olan annelerde bu miktar 15-17 kiloya kadar çıkabilir. Aşırı kilolu olan annelerin ise tüm gebelik boyunca 7-8 kilo almaları yeterlidir. İkiz gebeliklerde daha fazla kilo alınır. Ancak bu rakamlar sağlık durumuz, kilonuz ve bebeğin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bunun kararını verecek olan doktorunuzdur. 

Burada önemli olan gebeliğe normal bir kiloda başlamak ve gebelik boyunca düzenli bir şekilde kilo alarak normal bir kiloda doğum yapmak ve doğum sonrasında alınan bu kiloları yavaş yavaş verebilmektir. 

Aşırı kilolu olan anne adayların gebelik öncesinde bir diyetisyene başvurarak normal bir kiloda gebe kalmaları önerilir. Eğer bu şekilde olmaz ise, aşırı kilolara gebelik boyunca yeni kilolar eklenecek ve bu durum gebelik ve doğum esnasında çeşitli kötü sonuçlara sebebiyet verebilecektir. Aşırı kilolu olan anne adaylarına gebe kaldıktan sonra kilo vermesi önerilmez. Tam tersi durumlar için de yani annenin aşırı zayıf olduğu durumda da anneye kilo alarak normal kiloya gelmesini müteakip gebe kalması önerilir. 

Gebelik kilom kaç olmalı?

Kilonuzun normal olup olmadığını anlamak basittir. Bunun için kilonuzu boyunuzun karesine bölmeniz yeterlidir. 
Yani, 160 cm boyu ve 55 kg kilosu olan bir anne adayının hesaplaması şu şekilde yapılır: 1.6x1.6= 2.56 ve 55/2.56=21.4 şeklinde. 
Çıkan sonuç 19-25 arasında olanlar normal kiloludur. 

Vücut Kitle İndeksi 

18.5 'in altında olanlar Zayıf 
18.5-24.9 arasında olanlar Normal kilolu 
25-29.9 arasında olanlar Fazla kilolu 
30-39.9 arasında olanlar Obez (şişman
40 'ın üzerinde olanlar İleri derecede obez 

Annenin gebeliği boyunca aldığı kiloların yaklaşık 3-4 kilosu bebek, 1 kilosu plasenta, 1 kilosu bebeğin suyu, 1 kilosu rahmin büyümesi, 1.5 kilosu annenin artan kan miktarı, 1 kilosu büyüyen göğüsler, 1-2 kilosu da annede su depolanmasıdır. Geriye kalanlar ise annenin aldığı kilolar yani yağ depolarıdır.

Gebelikte ne zaman kilo alınır?

Gebeliğin ilk aylarında kilo alınmaması normaldir. İlk aylardaki bulantı, kusma, iştahsızlık ve tiksinmeden dolayı çoğu anne kilo almayabilir. Gebeliğin 4-5’inci aylarından sonra ayda 1.5-2 kilo alınması normaldir. Halk arasında dolaşan “2 canlıyım, 2 kişilik yemeliyim” inanışı doğru değildir. Bu durum aşırı kilo alınmasına sebep olabilir. 

Burada verilen rakamlar ortalama değerlerdir. Bu sebeple gebeliğinize uygun kilo alımı için doktorunuza başvurmalısınız.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski