Jinekolojik Muayene ve Vajinal Ultrason

Gebelik döneminde zaman zaman elle veya spekulum denilen aletle vajinadan kontrol yapılması gerekebilir ve bunun gebelik için bir sakıncası bulunmamaktadır.

Jinekolojik Muayene ve Vajinal Ultrason

Gebelik döneminde zaman zaman elle veya spekulum denilen aletle vajinadan kontrol yapılması gerekebilir ve bunun gebelik için bir sakıncası bulunmamaktadır. Çünkü gebelik rahim içerisinde olmasına rağmen bu bahsedilen muayeneler vajinadan rahim ağzına kadar olan bölgeleri muayene etmek için yapılır. Kısacası bebeğe bir zararı yoktur ve düşüğe neden olmaz. 

Vajinal ultrason nasıl yapılır?

Gebelik süresince gelişen durumlara göre karın bölgesinden yapılan ultrason gibi, vajinal yoldan yapılan ultrasona da ihtiyaç olabilir ve bu muayene türü karından yapılana göre daha net sonuç ve bilgiler verebilir. 

Gebeliğin ilk aylarında bebeğin kalp atışlarını daha net izleyebilmek veya miyom gibi patolojileri daha net görüntüleyebilmek için vajinal ultrason gerekebilir. 

Kanama durumlarında bunun sebeplerini öğrenmek için alttan spekulum ile muayene gerekebilir. İleri gebelik aylarında ise rahim ağzı açıklığını tespit için elle muayene yapılır. 

Özetle doktorunuz ihtiyaç duyduğunda bu tarz muayeneler yapabilir ve buna anne tarafından izin verilmemesi durumunda bazı hastalıkların tespitinin mümkün olmamasına ve sakıncalı durumlara sebep olunabilir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski