Plasentanın Rahim Duvarına Yapışması (Plasenta Akreata)

Halk arasında bebeğin eşi olarak da nitelendirilen plasenta, rahim içi duvarına hafifçe yapışıktır ve doğum sonrasında veya sezaryen esnasında kolayca ayrılabilmesine rağmen, daha sıkı bir şekilde yapışık olursa plasenta akreata, rahim duvarındaki kas tabakasına ulaşacak kadar derin ise plasenta inkreata, rahim duvarı dışına geçerek çevredeki organlara ulaşacak kadar derin yapışmışsa plasenta perkreata adını alır.

Plasentanın Rahim Duvarına Yapışması Nedir? (Plasenta Akreata)

Halk arasında bebeğin eşi olarak da nitelendirilen plasenta, rahim içi duvarına hafifçe yapışıktır ve doğum sonrasında veya sezaryen esnasında kolayca ayrılabilmesine rağmen, daha sıkı bir şekilde yapışık olursa plasenta akreata, rahim duvarındaki kas tabakasına ulaşacak kadar derin ise plasenta inkreata, rahim duvarı dışına geçerek çevredeki organlara ulaşacak kadar derin yapışmışsa plasenta perkreata adını alır. Gözlemlenebilen vakaların %75’i akreata, %15’i inkreata, %10’u perkreatadır. 

Daha önce sezaryen veya rahim içi ameliyatı geçirenlerde görülme sıklığı artar ve geçirilen sezaryen sayısı arttıkça görülme daha da riski artar. (3-4 sezaryen olanlarda %70’i bulabilir.

Gebelik sırasında ultrasonla plasenta previa (bebeğin eşinin önde olması) tanısı konulanlarda plasenta akreata eşlik etme riski vardır. 

Plasentanın rahim duvarına yapışması (Plasenta Akreata) kimlerde daha sık görülür?

Plasenta akreata tanısını muayene ve ultrason ile koymak mümkün değildir ve ancak doğum esnasında kendini belli eder. Normal doğum veya sezaryen esnasında plasentanın anne rahminden ayrılmaması ile anlaşılır. Bu sıkıntıyı daha önceden önlemek mümkün değildir. Bazı durumlarda plasenta ayrılsa bile bazı parçalar rahme yapışık kalır ve kanamaya neden olur. 

Normal doğum esnasında plasenta akreata teşhisi konulduğunda, plasenta veya kalan parçalar küretaj ile alınsa da bazı durumlarda mümkün olmayan bu işlemde anne hayatını tehlikeye sokacak kadar oluşabilen kanamayı durdurmak için rahmin tamamının alınması gerekebilir. Ancak çoğunlukla rahmin alınmasına gerek kalmadan rahim duvarından zorla da olsa ayrılır ve parçalar temizlendikten sonra kanama durur.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski