Plasenta (Bebeğin Eşi)

Gebelik boyunca anne ve bebek arasındaki tüm alışverişi sağlayan plasenta yaklaşık yarım kilo ağırlığında, 20-25 cm çapında ve 2-3 cm kalınlığında yuvarlağa yakın yassı bir görünüme sahiptir.

Plasenta (Bebeğin Eşi) Nedir?

Gebelik boyunca anne ve bebek arasındaki tüm alışverişi sağlayan plasenta, yaklaşık yarım kilo ağırlığında, 20-25 cm çapında ve 2-3 cm kalınlığında, yuvarlağa yakın yassı bir görünüme sahiptir. Bebeğin doğumuyla anne rahminden dışa atılır. Annenin yumurtası ve babanın spermi birleştikten sonra bölünerek çoğalır ve bir hücre topluluğu oluşturur. Ardından bu toplulukta bir kısım hücreler farklılaşıp plasenta tarafını oluştururken diğer hücreler de bebek tarafını oluşturur. Bu sebeple plasentaya bebeğin eşi de denmektedir. Bebeğin kordonu bebek ile plasenta arasında yer alır. 

Plasenta ne işe yarar?

Plasenta mineral, glikoz, protein, vitamin, mineral ve oksijenlerin anneden bebeğe geçmesini sağlarken, atıkların ve karbondioksitin de bebekten anneye geçmesini sağlar.

Plasenta oluşana kadar korpus luteum adı verilen ve daha sonra kaybolan bir kist tarafından progesteron adı verilen bir hormon salgılanarak düşük önlenir. Plasentanın oluşmasından sonra bu kist kaybolur ve progesteron adı verilen hormonu plasenta salgılamaya başlar. 

Plasenta sadece besin veya atık alışverişini sağlamaz aynı zamanda çeşitli hormonları da salgılar. Bunlar; östrojen hormonu, HCG hormonu (gebelik testlerinde beliren hormon), Human Plasental laktojen ve relaksin hormonlarıdır. 

Plasenta bebek doğduktan sonra rahimden ayrılsa veya doktor tarafından alınsa da, kendinden ayrılmayıp rahme yapışık kaldığı durumlarda elle çıkarılır veya ameliyatla alınır. 

Anormal plasenta tipleri nelerdir?

  • Bilobüle plasenta: Plasenta bipartita ismi de verilen bu tip plasenta iki ayrı lobdan oluşur, her iki lob yaklaşık aynı boydadır. İkiden fazla lob olması durumunda mutilobüle plasenta adı verilir. İki lobdan birisi küçük aksesuar lob şeklide ise bu durumda plasenta suksentriata ismi verilir. 
  • Membranöz plasenta (Placenta Diffusa): Fetal zarların villuslarla kaplı olmasıdır. Plasenta previa ve akreata eşlik edebilir. 
  • Halka şekilli (anuler, ring, zonary) plasenta 
  • Plasenta fenestrata (pencereli plasenta
  • Sirkumvallat plasenta (placenta circumvallate): Fetal zarlar plasentanın fetal yüzünü tamamen kaplamaz. Ortası çökük, etrafı halka şeklinde zarla çevrelenmiş plasentadır. Bu tür plasenta olan gebeliklerde düşük, bebekte gelişme geriliği, erken doğum, fetal kalp atım trase bozukluğu, plasentanın erken ayrılması (dekolman plasenta), doğumsal anomali ve fetal ölüm riski artmıştır. 
  • Sirkummarjinat plasenta: Fetal zarlar plasentanın fetal yüzünü tamamen kaplamaz. Sirkumvallat plasentanın kenar kısmında plikasyon olmayan varyantıdır, bu nedenle ortada çökük alan oluşmaz. 

Bebek kordonu plasentaya ortadan değil kenardan giriş yapıyorsa buna marjinal insersiyon denir. Umblikal damarlar kordona sarılı olmadan çıplak olarak plasentaya giriş yapıyorsa buna valemeztöz insersiyon adı verilir. Her iki durum da artmış bebekte gelişme geriliği riski ile ilişkilidir 

Plasentanın normalden büyük olmasının sebepleri nelerdir?

Daha yeni Daha eski