Gebelik Kaşıntısı

Gebeliğe bağlı safra birikmesinin neden olabileceği ve 500-1000 gebelikte bir görülen bu durum, genelde 7-8’inci aylarda başlar ve doğumun gerçekleşmesinden 3-7 gün sonra azalır.

Gebelik Kaşıntısı Nedir?

Gebeliğe bağlı safra birikmesinin neden olabileceği ve 500-1000 gebelikte bir görülen bu durum, genelde 7-8’inci aylarda başlar ve doğumun gerçekleşmesinden 3-7 gün sonra azalır. Safra kesesi taşı ve karaciğer iltihabı ile karıştırılabileceğinden, ultrason ve tahliller ile bu durumdan emin olunmalıdır. 

Gebelik kaşıntısının sebebi nedir?

Sebebi henüz tam olarak net değilse de östrojen hormonunun bu rahatsızlığın gelişmesinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Ciltte herhangi bir anormallik görülmez iken, öncesinde bulantı, kusma, karın ağrısı gibi şikayetler olabilir. Genellikle karın bölgesinde başlayan kaşıntı zaman içerisinde, kol, bacak, el ve avuç içlerine yayılabilir. 

Gebelik kaşıntısının tedavisi nedir?

Herhangi bir tedavisi mümkün olmayan bu rahatsızlık esnasında serin banyo, yumuşatıcı ve nemlendirici kremler kullanmak önerilebilir. Hastaların %10-15’inde sarılık gözlemlenirken, idrar koyulaşabilir, dışkı rengi açılabilir. 

Erken doğum, amniyon sıvısının bebek dışkısıyla kirlenmesi, kalp atım hızında anormallik görülebilir. K vitamini desteği ile birlikte bebeğin ultrason ile sıkı kontrolü gerekir. Sonraki gebeliklerde tekrarlanma olasılığı vardır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski