Gebelikte Kabakulak Enfeksiyonu Geçirmek

Genellikle çocukluk çağında kabakulak geçirildiğinden veya kabakulak aşısı olduğundan pek çok anne adayı bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmıştır ve bu hastalık bir kez geçirildikten sonra bir daha ömür boyu geçirilmez.

Gebelikte Kabakulak Enfeksiyonu Geçirmek

Genellikle çocukluk çağında kabakulak geçirildiğinden veya kabakulak aşısı olduğundan pek çok anne adayı bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmıştır ve bu hastalık bir kez geçirildikten sonra bir daha ömür boyu geçirilmez. Nadiren de olsa daha önce bu hastalığı geçirmemiş anne adayı bu hastalığa gebelik esnasında yakalanabilir. 

Kabakulak bu virüsü taşıyan birinin yaydığı virüsün hava yoluyla solunmasıyla bulaşan bu enfeksiyon, bedende tükürük bezlerini, nadiren de yumurtalıklar, testisler, beyin ve pankreas gibi organları etkiler. Bu virüs alındıktan 1-3 hafta sonra yüzün ön tarafı ve çene altında şişme başlar, bu belirtilere ateş, bulantı, hafif karın ağrısı ve baş ağrısı eşlik eder. Bu şikayetlere bakarak ve şüpheli durumlarda kandaki antikor düzeyi ölçülerek tanı konur. 

Kabakulak-Kızamık-Kızamıkçık kombinasyonu şeklinde uygulanan aşısı olmasına rağmen, bu aşı canlı bir aşı olduğundan gebelikte anneye uygulanamaz. 

Eğer gebeliğin ilk üç ayında kabakulak geçirilirse düşüğe neden olabilir. Onun dışında bebekte herhangi bir anomali veya sakatlığa sebep olmaz. Eğer ilk üç ayında kabakulak geçirilmiş ve düşük gerçekleşmemişse gebeliği sonlandırmayı gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Normal şekilde gebelik devam eder.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski