Gebelikte Kızamıkçık Enfeksiyonu Geçirmek

Kızamıkçık, bu virüsü taşıyan kimsenin öksürük veya hapşırma ile havaya yaydığı virüslerin solunmasıyla bulaşan, yüzden başlayıp bedene yayılan döküntü, hafif ateş, lenf bezlerinde şişme, iştahsızlık, baş ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Ancak bazen %5 oranında döküntü gerçekleşmez.

Gebelikte Kızamıkçık Enfeksiyonu Geçirmenin Tehlikeleri Nelerdir?

Kızamıkçık, bu virüsü taşıyan kimsenin öksürük veya hapşırma ile havaya yaydığı virüslerin solunmasıyla bulaşan, yüzden başlayıp bedene yayılan döküntü, hafif ateş, lenf bezlerinde şişme, iştahsızlık, baş ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Ancak bazen %5 oranında döküntü gerçekleşmez. 

Bu hastalık bir kez geçirildiğinde veya aşısı olunduğunda bu hastalık bir daha geçirilmediğinden, çok az sayıdaki yetişkinde görülür. Yapılan Rubella IgG tahlili pozitif ise o birey hastalığa karşı bağışıklık kazanmış demektir. Bu hastalığın kuluçka süresi 14-21 gün arasında değişir. Bu hastalığı kapan kişi, döküntü çıkmadan 1 hafta öncesinden başlayarak döküntünün çıkmasından sonraki 4 güne kadar bulaştırıcılığa sahiptir. 

Gebe kalmayı düşünen anne adayları mutlaka Rubella IgG testi yaptırarak bu hastalığa karşı bağışıklıkları olup olmadığını öğrenmeliler ve bağışıklıkları yoksa aşı yaptırmalıdırlar. Ancak aşıdan sonra bir ay geçene kadar gebe kalmayı ertelemelidirler. Yine de eğer bir anne adayı gebeliğin ilk ayında gebe kaldığını bilmeden bu aşıyı olmuşsa, bu problem teşkil etmez ve gebeliği sonlandırması önerilmez. Kızamıkçık aşısı canlı bir aşı olduğundan gebelik döneminde yapılmaz ama emzirme döneminde yapılabilir. 

Gebeliğin ilk üç ayında bu hastalığa yakalanılırsa hastalığın bebeğe geçme riski %90, 13-16’ncı haftalar arasında %50, 16’ncı haftadan sonra %35’e inse de, son iki ayda artar hatta 36’ncı haftadan sonra %90’lara çıkar. 

Gebeliğin ilk 12 haftasında: 

Bu sürede geçirilen hastalık, %50 oranında bebeği etkileyerek, düşüklere veya anomalilere sebep olur. Bu nedenle bu dönemde anneye gebeliği sonlandırması önerilir. Bunu kabul etmeyen annelere immun globulin verilebilir. Ancak bunun bebeğe etkisi yoktur, annedeki enfeksiyonu hafifletir. 

Gebeliğin 13-16’ncı haftaları arasında: 

Bu sürede geçirilen hastalık, bebeklerin %50’sinde işitme problemine sebep olur. 

Gebeliğin 17’inci haftası ve sonrasında:

Bu sürede geçirilen hastalığın anne karnındaki bebeğe zarar verme riski düşüktür. 

Gebelikte bu hastalık geçirildiğinde, bebekte göz problemleri, işitme kaybı, kalp ve zeka problemleri, karaciğer ve dalak büyümesi, öğrenme güçlüğü, anemi, beslenme güçlüğü ve düşük doğum ağırlığı, bebeğin kafasının küçük olması, ventrikülomegali, kafa içinde kalsiyum birikmesi, meningoensefalit, zatürree, sarılık gibi anomaliler görülebilir. Bebekte oluşan problemlere "konjenital rubella sendromu" denir ve bu sendromun klasik sonuçları katarakt, sağırlık ve kalp anomalileridir. Düşük ve ölü doğum beklenebilir. 

Tanı

Şüpheli gebeliklerde tanı Rubella IgM'in pozitif saptanması veya şikayetlerin başlaması ile 15 gün sonrasında bakılan IgG titresinde 4 kattan fazla artış olması veya gebelik başlangıcında bağışık olmadığı bilinen kişide gebelik sırasında antikorların pozitif saptanması ile konur. 

Anne karnındaki bebekte enfeksiyon tanısı fetus kanındaki IgM antikorlarının ya da amnion sıvısında ya da koryon villusunda virüsün gösterilmesi ile konabilir. Bu testler fetüse enfeksiyonun geçtiğini gösterse bile fetüste oluşacak hasarların derecesi hakkında fikir veremez. Ayrıca bu testlerin negatif çıkması da her zaman enfeksiyonun olmadığını garanti edemez. 

Gebeliğin sonlandırılması

Gebeliğin ilk 12 haftasında fetüsün yüksek oranda etkilenme riskinden dolayı gebeliğin sonlandırılması önerilir. 13-16 hafta arası dönemde fetüse enfeksiyonun geçtiğini gösteren tanı yöntemlerinden faydalanarak ona göre karar verilebilir. 16. gebelik haftasından sonra fetüsün etkilenme riski düşüktür fakat aile riski göze almak istemezse gebelik sonlandırılabilir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski