Gebelikte İlaç Kullanımı

Gebelik döneminde anne adaylarında bazı yakınmalar meydana gelebilir, önceden var olan hastalıklar dozunu arttırabilir ya da gebelik sonucu bedendeki bazı değişiklikler ağrı, sızı vb. durumlara sebep olabilir.

Gebelikte İlaç Kullanımı Nasıl Olmalı?

Gebelik döneminde anne adaylarında bazı yakınmalar meydana gelebilir, önceden var olan hastalıklar dozunu arttırabilir ya da gebelik sonucu bedendeki bazı değişiklikler ağrı, sızı vb. durumlara sebep olabilir. İşte bu durumlarda ancak ve ancak doktorun tavsiyesi ve onun önerdiği ilaçlar kullanılarak tıbbi tedavi uygulanabilir. Kısacası kurallara uyulduğu takdirde ilaç kullanmanın bir sakıncası yoktur. 

Kurallardan bahsetmişken, en önemli kuralın içinde bulunulan tıbbi durum veya yakınmalar ilaç kullanımını gerektirmedikçe ilaç kullanmaktan uzak durmanın olduğu unutulmamalıdır. Arkadaş, dost veya anne tavsiyesi ile herhangi bir ilaç vitamin dahi olsa kullanılmamalı, doktora başvurulmalıdır. Herkesin bedeni ve gebelik süreci farklıdır ve bir anneye iyi gelen bir ilaç diğer annede tehlikeli sonuçlara neden olabilir. 

Gebeliğin özellikle ilk 2-3 ayı bebeğinizin organlarının yeni yeni oluşmaya başladığı dönem olduğundan, çok acil durumlar dışında bu dönemde kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Bebekte meydana gelen herhangi bir etki bebeğinizin anomaliye sahip olmasıyla veya düşükle sonuçlanabilir. 

Gebelik öncesi var olan bazı rahatsızlıklarınız için kullandığınız ilaçların gebelikte kullanımı için doktorun onayını almalısınız. Doktorunuz ilaçların kullanımını onaylayabileceği gibi, gebelik için uygun olan bir başka ilaç çeşidini önerebilir, dozunu ayarlayabilir veya tamamen kesmenizi isteyebilir. Onun önerilerine uymalısınız.



Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski