Gebeyken Oruç Tutmak

Gebelik esnasında annenin yeterli sıvı ve besin alabilmesi hayati önem taşır. Eğer yeterli sıvı alınamazsa bu durum erken doğuma yol açabilir. Bazı anne adaylarının kan şekerleri daha kolay düşebilmektedir.

Gebeyken Oruç Tutulur mu?

Gebelik esnasında annenin yeterli sıvı ve besin alabilmesi hayati önem taşır. Eğer yeterli sıvı alınamazsa bu durum erken doğuma yol açabilir. Bazı anne adaylarının kan şekerleri daha kolay düşebilmektedir. Bu gebelik için istenmeyen bir durumdur. 

Uzun süre aç ve susuz kalındığında bulantı, kusma, mide yanması veya kabızlık görülebilir. Hele hele gebeliğinde zaten diyabet, erken doğum riski, kanama ve ikiz gebelik gibi riskli bazı durumlar tespit edilmiş olan anne adaylarının oruç tutmaları çok daha kötü sonuçlara yol açabilir. 

Gebelikte aç kalmadan sık sık ve azar azar yemenin önemli olduğu göz önüne alınırsa oruç tutmanın gebeler için tavsiye edilemeyeceği açıktır. 

Gebe bir kadının oruç tutarken zorlanmaması veya herhangi bir şikayetinin olmaması veya hiç susamadığını ifade etmesi gebeliği için bir risk olmadığı anlamına gelmez. Hele ki uzun süre su içilmediğinde meydana gelen sıvı kaybı gebeliği olumsuz etkiler. 

Lohusalıkta oruç tutulabilir mi? 

Lohusalık dönemi diye tabir edilen dönem, doğumdan sonraki 6 haftalık döneme denir. Anne sütü yeni doğan bir bebek için hayati önem taşır. Bebek ihtiyacı olan tüm besinleri ve sıvı ihtiyacını anne sütünden karşılar. Ayrıca anne sütü bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan bebeği hastalıklara karşı korur.

Oruç tutmak anne sütünün miktar ve kalitesini düşüreceğinden bebeğin beslenmesini zora sokar. Tüm bu sayılan sebeplerden dolayı annelerin oruç tutması önerilmez. Bu anlatılan risklere rağmen oruç tutmak isteyen anneler mutlaka doktoruna danışarak karar vermelidir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski