Gebelikte Omega 3 (Balık Yağı) Kullanımı

Gebelikte Omega 3 (Balık Yağı) Kullanımı

Omega 3 denilen madde doymamış yağ asidi olup insan vücudunda üretilmediklerinden dışarıdan alınmalıdır. Bu demektir ki sadece gebeler değil normal insanlar da bu maddeyi dışarıdan almalıdırlar. Omega 3 daha çok balık, ton balığı, hamsi, yeşil sebzeler, ceviz ve ayçiçeğinde bulunur. İnsandaki en önemli Omega 3 deposu beyindir ve eğer anne gebelik esnasında yeterince Omega 3 almazsa, anne karnındaki bebek Omega 3 ihtiyacını anneden dolayısıyla annenin beynindeki Omega 3 deposundan karşılar. Her ne kadar kesinlik söz konusu değilse de bu durumda annenin beyin dokusunda kayıp olabileceğinden söz edilmektedir. 

Gebelikte Omega 3'ün faydaları nelerdir?

Anne karnındaki bebeğin beyin, göz ve sinir sistemi üzerinde Omega 3’ün etkisi vardır, ayrıca annede gebelik zehirlenmesi/yüksek tansiyon, doğum sonrası depresyon ve erken doğum gibi durumları önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Omega 3 eksikliği yaşayan bebeklerin doğum ağırlığında düşme görülmüş, Omega 3 eksikliği bulunmayan bebeklerin zihinsel ve fiziksel becerilerinin artması yanında, ileriki yaşamlarında meme ve prostat kanserine yakalanma risklerinin azaldığı düşünülmektedir. 

Gebelikte ne kadar Omega 3 almalı?

Gebelik sırasında günde 250 mcg Omega 3 alınmalıdır. Bebeğin beyin ve sinir gelişimi son 3 ayda önem kazandığından özellikle bu aylarda Omega 3 alınmalı ve doğumdan sonraki 3 boyunca da alınmaya devam edilmelidir. 

Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan insanların Omega 3 kullanmamasında fayda vardır çünkü Omega 3 fazla miktarda alındığında kanama eğilimini arttırmaktadır. 

En büyük Omega 3 kaynağı balık olmasında rağmen bunu tüketemeyen gebeler için Omega 3 içeren tabletler satılmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta bu tabletlerin balığın gövdesinden üretilmiş olmasıdır. Çünkü bazı tabletler balığın karaciğerinden üretilmekte olup bunlar aşırı miktarda A vitamini içerir. Yüksek dozda A vitamini bebeğe zararlıdır. 

"Haftada iki kez balık yemek, haftada 2 kez ıspanak ve benzeri sebze yemekleri tüketmek ve günde 1-2 ceviz yemek Omega 3 almak için yeterli olur." Balık tercihinde ise ton balığı veya kılıç balığı gibi büyük balıklar yerine, hamsi, istavrit, çupra, levrek, çinekop gibi küçük balıkları tercih etmelidir. Bunun sebebi ise, büyük balıklarda civanın fazla bulunması ve bunun da bebek için zararlı olabilmesidir. Her ne tür balık olursa olsun haftada 2 kereden fazla alınmamalıdır.



Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski