Dörtlü Tarama Testi

 Üçlü testte anneden aynı normal kan testlerinde olduğu gibi alınan kanda değerlendirmeye alınan B-hCG ve serbest estriol (uE3) ve AFP düzeylerine ek olarak, İnhibin-A düzeyinin de dörtlü testte formüle katılması testin başarısını yükseltmektedir.

Dörtlü Tarama Testi Nedir?

Dörtlü test, üçlü test ile aynı amaçla yapılan ancak üçlü teste göre başarı oranı daha yüksek olan bir testtir (%80). Üçlü testte anneden aynı normal kan testlerinde olduğu gibi alınan kanda değerlendirmeye alınan B-hCG ve serbest estriol (uE3) ve AFP düzeylerine ek olarak, İnhibin-A düzeyinin de dörtlü testte formüle katılması testin başarısını yükseltmektedir. Bu dört maddenin anne kanında ölçülmesinden dolayı adı dörtlü testtir.

Down sendromu (Trizomi 21) ve Edwards sendromu (Trizomi 18) gibi zekâ geriliği hastalıkları, kendilerini kalp anomalileri ve diğer organ anomalileri ile belli eden hastalıklar olduğundan bu testlere zeka testi denmesinin nedeni de budur. Ancak dörtlü test bebeğin zekâ düzeyini ölçen bir test değildir.

Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde 11-14’üncü haftalar arasında tarama testlerini (ikili test, kombine test ve ense kalınlığı ölçümü) yaptırmayanlar veya zamanını kaçıranlar için sonradan önerilebilecek en iyi test dörtlü testtir.

Dörtlü test sonucu neyi gösterir?

Aynen ikili test ve üçlü testte olduğu gibi dörtlü test de bebekte kesin olarak hastalık olduğunu göstermese de, bebekte bu kromozomal anomalilerin bulunma riskinin normalden yüksek olduğunu gösterir. Yine de bu yüksek riske rağmen bebeğin tamamen normal olma ihtimali de olduğundan kesin tanı için Koryon Villus Biyopsisi ve amniyosentez gibi yöntemler uygulanır.

35 yaş üzerindeki gebelere risk fazla olduğu için "genellikle" dörtlü test yapılmasına gerek duyulmadan anne adaylarına direkt olarak amniyosentez önerilir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski