Epidural ve Spinal Anestezi ile Sezaryen

Sezaryen ameliyatı, anne genel anestezi ile uyutularak yapılabildiği gibi annenin sadece belden aşağısı uyuşturularak da (spinal veya epidural anestezi) yapılabilir.

Epidural ve Spinal Anestezi ile Sezaryen Nasıl Olur?

Sezaryen ameliyatı, anne genel anestezi ile uyutularak yapılabildiği gibi annenin sadece belden aşağısı uyuşturularak da (spinal veya epidural anestezi) yapılabilir. Spinal ve epidural anestezide annenin bilinci açık olur ancak belden aşağısını ve bacaklarını hissetmez. Normal doğumda sadece epidural anestezi uygulanabilir.

Tüm bu anesteziler, anestezi uzmanları tarafından uygulanır. Uygulama sırasında anne oturur şekilde veya yan yatar pozisyonda olur ve bel bölgesi temizlendikten sonra ince bir iğne ile belden girilerek 1-2 dakika gibi kısa bir sürede ilaç verilerek anestezi uygulanır.

Anestezi uygulandıktan birkaç dakika sonra ayaklarda bacaklarda karıncalanma ve uyuşma başlar. Bu yöntemlerde genel anestezinin tersine bebeğe hiç ilaç gitmediğinden,  ameliyat uzun sürse bile bebek etkilenmez.

Normal doğumda uygulanan epidural anestezide daha az ilaç verildiğinden,  anne doğum sırasında bacaklarını hareket ettirebilir ama sezaryende bacaklarını hareket ettiremez.

Spinal ve epidural anestezinin farkı nedir?

  • Spinal anestezide, ilaç omurilik etrafındaki “dura” adı verilen zar geçilerek daha içerideki omurilik sıvısının içine verilir. Epidural anestezide ise ilaç zarın dışına verilir omurilik sıvısına kadar ilerlenmez.
  • Spinal anestezide etki hemen başlar, epidural anestezide etki 15-20 dakika sonra başlar.
  • Spinal anestezinin etkisi kısa sürer, ilaç bir defada verilir, tekrar ilaç verilerek etki süresi uzatılamaz. Epidural anestezide etki süresi daha uzun sürebilir ve tekrar ilaç verilerek anestezi uzatılabilir.
  • Epidural anestezide hastanın belinde takılı bir kateter (ince boru) kalır ve ameliyattan sonra bu kateterden tekrar ilaç verilebilir böylelikle hasta ağrı hissetmez. Spinal anestezide ise anestezinin uygulandığı bel bölgesi hemen kapatılır ve kateter konulmaz.
  • Spinal anestezide ameliyattan sonra baş ağrısı görülme riski epidural anesteziye göre daha fazladır.
  • Bazen sezaryende hem epidural hem spinal anestezi birlikte uygulanır. Buna kombine epidural spinal anestezi denir. Hangi anestezi uygulamasının sizin için daha uygun olacağına anestezi uzmanınız karar verecektir. 

Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski