Gebelikte Şekerli Su Testi

 50 gr glikoz yükleme testi, “gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı” taraması yapmak amacıyla gebeliğin 24-28’nci haftalar arasında anne tok veya aç iken yapılır.

Gebelikte Şekerli Su Testi Nedir?

50 gr glikoz yükleme testi, “gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı” taraması yapmak amacıyla gebeliğin 24-28’nci haftalar arasında anne tok veya aç iken yapılır.

Eğer anne adayında obezite var ise veya daha önce iri bebek dünyaya getirmiş ise ya da kendisinin önceki veya 1’nci derece akrabalarının gebeliklerinde “gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı” öyküsü gibi riskli durumlar var ise, anne adayının test sonucu normal çıksa bile, 24-28’nci haftalar arasında test tekrar edilir.

Test sonucu 130 ya da 140’tan yüksek ise, 3 saatlik 100 gr Oral Glikoz Testi yapılır. Bunun için için gebe üç gün 300 gr karbonhidrat içeren beslenme programına alınır. Kişi bu dönemde normal günlük aktivitesine devam etmelidir. Üçüncü gün akşamından sonra 12 saatlik açlığı takiben sabah 0’ncı dakika kanı alındıktan sonra 100 gr glikoz 5 dakika içinde içilir. Daha sonra birinci, ikinci ve üçüncü saatlerde glikoz (kan şekeri) için kan örneği alınır.

  • Açlıkta > 95 mg/dl
  • 1.saattte> 180 mg/dl
  • 2.saatte> 155 mg/dl
  • 3.saatte> 140 mg/dl

Buradaki 4 değerden 2 veya daha fazlası anormal ise “gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı” tanısı konulur.

Tek değerin yüksek olması durumunda ise testin bir ay sonra tekrar edilmesi önerilir.

50 gram şeker yükleme test sonucunun 190 mg/dl’den yüksek olduğu durumlarda 100 gr Oral Glikoz Testi yapılmasına gerek kalmadan açlık glikoz düzeyine bakılması yeterli olacaktır.

Eğer açlık kan glikozu 95 mg/dl’nin üzerinde tespit edilirse anne gebelikte ortaya çıkan şeker hastası olarak değerlendirilerek tedaviye başlanılır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski