Gebelikte Sık İdrara Çıkma

 Sık idrara çıkma şikâyeti normal bireylerde idrar yolu enfeksiyonu veya diyabet gibi bir hastalık olduğunu düşündüre de, gebelikte bu şikayet yaygın ve normaldir.

Gebelikte Neden Sık İdrara Çıkılır?

Sık idrara çıkma şikâyeti normal bireylerde idrar yolu enfeksiyonu veya diyabet gibi bir hastalık olduğunu düşündüre de, gebelikte bu şikayet yaygın ve normaldir.

Gebeliğin ilk 3 ayında ve son 3 ayında, idrar yaparken yanma, ateş, genel durumda bozulma, aşırı halsizlik gibi belirtiler yoksa rahmin basısına bağlı olan normal bir durum olarak değerlendirilir. Bunun herhangi bir tedavisi olmadığından ilaç tedavisi verilmez.

Ancak idrar yaparken yanma, ateş, genel durumda bozulma, aşırı halsizlik gibi belirtiler var ise, idrar yolu enfeksiyonu veya sistit gibi bir durumdan şüphelenilir. İdrar ve kan tahlilleri sonucu antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Gebelikte sık idrara çıkmayı önlemek için yapılacaklar nelerdir?

Anne adayı gece sık idrara çıkmaktan şikâyetçiyse, akşam geç saatlerde fazla sıvı almamalı ve çay, kahve gibi içeceklerin tüketimini azaltmalıdır.

Gebelikte bol sıvı almak gerektiğinden ve sıvı alımını azaltmak idrar yolları enfeksiyonu gelişmesini tetikleyebileceği için, anne adayı gündüz sıvı alımını azaltmamalıdır.

İdrar yaparken öne doğru eğilerek idrar torbasının daha fazla boşalması sağlanabilir.

Gebelikte sık idrara çıkmanın bir diğer nedeni de, gebelikle birlikte anne bedeninde sıvı ve kan miktarında artış olması ve böbrek fonksiyonları ile idrar üretiminin artmasıdır.

Gebelikte idrar kaçırma

Sık idrara çıkmaya bazen idrar kaçırma şikâyeti de eşlik edebilir ancak bu şikâyet için ilaç veya ameliyat tedavisi verilemez. Gebeliğin 4-6’ncı aylarında, rahmin üst karına doğru yükselmesinden dolayı, idrar torbasına (mesaneye) yaptığı bası azalır ve bu şikâyetlerde hafifleme olur.

Son aylarda rahmin büyümesinden dolayı bası ve dolayısıyla şikâyetler artar.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski