Gebelikte Zekâ Testi

Anne karnındaki bebeğin zekâ düzeyini değerlendiren herhangi bir test yoktur.

Gebelikte Zekâ Testi Nedir?

Anne karnındaki bebeğin zekâ düzeyini değerlendiren herhangi bir test yoktur. Bu testlerdeki amaç zekâ geriliğine sebep olabilecek kalıtımsal bozuklukları (down sendromu) veya zekâ geriliğine sebep olabilecek çeşitli hastalıkları (hipotiroidi gibi) tespit edebilmektir.

Bu testler zekâ geriliğine yol açabilecek hastalıkların sadece bir kısmını tespit edebildiğinden, test sonuçları gayet normal olan bir bebekte başka bir hastalıktan dolayı zekâ geriliği görülebilir. Kısacası testlerin hepsinin normal olması, doğum sonrası bebeğin zekâsının normal olacağı anlamına gelmez.

Zekâ testleri ne zaman, hangi haftalarda yapılır?

Bu testlerden ikili test gebeliğin 11-14'üncü haftaları arasında, üçlü test veya dörtlü test 16-20'nci haftalar arasında yapılır. İkili test yapılırken fetüsün ense kalınlığı da ölçülür.

Pek çok testte olduğu gibi bu testlerin sonucu yüzde yüz başarılı değildir. Tüm testlerde normal görünen bir bebeğin hasta olma ihtimali olduğu gibi, testlerde anormal olan bir bebeğin de son derece sağlıklı olma ihtimali vardır. Yine de unutulmamalıdır ki testlerin doğruyu gösterme oranı, yanlışı gösterme oranından kat be kat fazladır.

Testlerdeki sonucu kesin sonuca çevirmek için amniyosentez veya Koryon Villus Örneklemesi (CVS) gibi yöntemler kullanılır.

İkiz, üçüz ve diğer çoğul gebeliklerde tarama nasıl yapılır?

İkiz, üçüz ve diğer çoğul gebeliklerde ikili test, üçlü test, dörtlü test başarılı sonuç verememesi nedeniyle uygulanamamaktadır. Bunun yerine bu gebeliklerde tarama amacıyla ense kalınlığı ölçümü yapılır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski