Kimerizm

Normal bir ikiz gebelik için annenin iki yumurtasıyla babanın iki sperminin birleşmesi gerekirken, çok nadir gerçekleşen kimerizm durumunda ise, annenin döllenmiş bu iki yumurtası gebeliğin erken dönemlerinde birleşerek tek bir bebek meydana getirir.

Kimerizm Nedir?

Kimerizm ismi mitolojideki kimera'dan gelmektedir. Mitolojide, Kimera vücudu üç farklı hayvanın karışımından oluşan (aslan, keçi, yılan) bir canlıdır.

Normal bir ikiz gebelik için annenin iki yumurtasıyla babanın iki sperminin birleşmesi gerekirken, çok nadir gerçekleşen kimerizm durumunda ise, annenin döllenmiş bu iki yumurtası gebeliğin erken dönemlerinde birleşerek tek bir bebek meydana getirir. Bu yeni bebek, aslında iki kardeşin genetik yapısından ve dokularından birleşerek oluşmuş tek bir canlı gibidir. Yani annedeki 2 yumurta hücresi ve babanın 2 sperm hücresi birleşerek, toplamda 4 farklı hücrenin birleşmesiyle tek bir canlı meydana gelir. (tetragametik kimerizm)

Doğan kimerik bebek doğmayan ikizinin de DNA`sını taşır. Böyle bebeklerde örneğin deri ile kanın DNA profilleri birbirine uymaz.

Henüz embriyo aşamasında iken kaynaşma olduğundan, doku veya organ reddi söz konusu değildir.

Kimerik bir anneden doğacak bebek kimerik olmaz, kimerizm kalıtımsal değildir.

Mikrokimerizm Nedir?

Mikrokimerizmde, farklı iki canlı meydana getirecek hücreler bir araya gelerek tek bir canlı oluşturmaz. Sadece bir canlıya ait az sayıda hücrenin başka bir canlıda bulunması durumudur.

Örnek vermek gerekirse, gebelik esnasında bebeğe ait bazı hücreler anneye geçerek ya da anneye ait bazı hücreler bebeğe geçerek yeni vücutta yıllarca kalabilir. Anne ve bebek arasındaki bu hücre geçişine fetomaternal mikrokimerizm denir.

Bir araştırmada, anne kanında, 27 yıl önce doğan bir bebeğe ait hücreler bulunduğu saptanmıştır.

Gebelik dışında kan transfüzyonu ve organ nakli gibi uygulamalar da mikrokimerizme neden olabilir. 


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski