Kontraksiyon Stres Testi

Bu test ile rahimde doğum esnasında oluşacak kasılmalar taklit edilerek, bu kasılmalara fetüsün verdiği tepkiler gözlemlenir.

Kontraksiyon Stres Testi Nedir? (OCT Nedir?)

Bu test ile rahimde doğum esnasında oluşacak kasılmalar taklit edilerek, bu kasılmalara fetüsün verdiği tepkiler gözlemlenir. Erken gebelik haftalarında yapılacak bir test erken doğuma sebep olacağından, bu test gebeliğin doğuma yakın haftalarında yapılır. Eğer Nonstres testte bebekte sıkıntı hali şüphesi oluşmuşsa, kontraksiyon stres testi ile durum tekrar değerlendirilir.

Kontraksiyon Stres Testi nasıl yapılır?

Doğum kasılmalarını taklit etmek amacıyla anneye serum içerisinde oksitosin hormonu (suni sancı) verilir ya da meme ucu uyarılarak da kasılmalar oluşturulabilir. Anne karnına Nonstres test aleti bağlanarak oluşan kasılmalar ve bu kasılmalara bebeğin kalp atışlarının verdiği cevaplar izlenir. Kasılmalar 10 dakikada 3 tane olacak kadar sıklaştıktan sonra bebeğin kalp atımları bu kasılmaların en az yarısında yavaşlıyorsa OCT testi pozitiftir (fetüste sıkıntı yani fetal distress hali olabilir) denir. Bu ne anlama gelir? Bunun anlamı şudur; fetüsün normal doğum sırasında oluşacak kasılmalara da aynı şekilde cevap vereceği yani kalp atımının yavaşlayacağı düşünülür ve bu yüzden sezaryene karar verilir. Test sırasında oluşan kasılmalara karşın fetüsün kalp atımları yavaşlamıyorsa OCT negatif olarak yani fetüsün sıkıntıda olmadığını rahim içerisinde iyi durumda olduğu kabul edilir.

Aşağıdaki durumlarda OCT yapılamaz:


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski