Nişan Gelmesi

Gebelik süresince rahim ağzında oluşan salgılar burada birikmeye başlar ve bu rahim ağzının içindeki kanalı tıkar.

Nişan Gelmesi Nedir?

Gebelik süresince rahim ağzında oluşan salgılar burada birikmeye başlar ve bu rahim ağzının içindeki kanalı tıkar. Sümüksü bir yapıda olan ve mukus tıkaç olarak adlandırılan ve gebelik boyunca bebeği dış etkenlere ve enfeksiyonlara karşı koruyan bu yapı, doğum zamanı yaklaştığında düşer, bu olaya nişan gelmesi adı verilir.

Annenin çamaşırına düşebilen veya anne tuvalete gittiğinde fark edilebilen bu nişan ile birlikte, koyu kahverengiden açık kırmızıya ve pembeye kadar değişen renkte bir miktar akıntı da görülür.

Nişan gelmesi 36’ncı hafta civarında gerçekleşebileceği gibi, bazı annelerde çok yavaş ve uzun sürede gerçekleştiğinden farkında bile olunmayabilir ya da son ana kadar görülmeyebilir.

Akıntı rengi açık kırmızı renge dönerse ve miktarı artarsa, bu durum nişan gelmesi değil, kanama olabileceğinden acilen doktora başvurmanız gerekir. 

36 haftadan küçük gebeliklerde böyle kanlı sümüksü bir yapı geldiğinde mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Eğer hamileliğiniz 36 haftadan büyük ise endişe etmenize gerek yoktur.

Nişan gelmesi doğumun ilk belirtilerinden biri olmakla birlikte nişan gelmesinden ne kadar sonra doğumun başlayacağını söylemek mümkün değildir. Bazen saatler sonra, bazen günler hatta haftalar sonra doğum başlar. 


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski