Gebelikte Sfiliz Enfeksiyonu (frengi)

Bir bakterinin neden olduğu Sfiliz (frengi), en yaygın olarak cinsel yolla bulaşır ve gebelik sırasında görüldüğünde anne karnındaki bebekte erken doğum, ölü doğum, düşük, düşük doğum ağırlığı, hidrops, gelişme geriliği gibi sıkıntılara yol açabilir.

Gebelikte Sfiliz Enfeksiyonu (frengi)

Bir bakterinin neden olduğu Sfiliz (frengi), en yaygın olarak cinsel yolla bulaşır ve gebelik sırasında görüldüğünde anne karnındaki bebekte erken doğum, ölü doğum, düşük, düşük doğum ağırlığı, hidrops, gelişme geriliği gibi sıkıntılara yol açabilir. 

Tanı için amniyon sıvısında PCR ile DNA saptanması kullanılabilir ancak bazen bebek bu hastalığı taşısa da bu yöntemle tespit edilemeyebilir. Frengi olduğunda plasenta soluk ve büyük bir şekle döner. 

Gebelikte frengi  hastalığının bebeğe etkileri nelerdir?

Doğumdan sonra bebekte, döküntü, keratit, Hutchinson dişleri, semer burun, iskelet sistemi anomalileri, nörülojik tutulum, sağırlık, hepatosplenomegali, trombositopeni, anemi, sarılık, myokardit görülebilir. 

Tedavi esnasında ortaya çıkan ateş, döküntü, hipotansiyon, baş ağrısı, miyalji tablosuna Jarisch-Herxheimer reaksiyonu denir ve döl yatağı kasılmalarına neden olarak erken doğuma yol açabilir. Tedavide öncelikle kullanılan antibiyotik penisilindir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski