Gebelikte Su Çiçeği ve Zona

Pek çok kişi çocukluk yaşlarında suçiçeği geçirdiğinden bağışıklık kazanmış haldedir ve hastalığa neden olan virüs hastalık geçtikten sonra uzun bir süre bedende sessiz kalıp ilerde tekrar etkin hale gelerek zona hastalığını meydana getirebilir.

Gebelikte Su Çiçeği ve Zonanın Etkileri Nelerdir?

Pek çok kişi çocukluk yaşlarında suçiçeği geçirdiğinden bağışıklık kazanmış haldedir ve hastalığa neden olan virüs hastalık geçtikten sonra uzun bir süre bedende sessiz kalıp ilerde tekrar etkin hale gelerek zona hastalığını meydana getirebilir.

Hastalığı taşıyan kişilerle temas veya damlacık yoluyla bulaşan hastalık, en bulaşıcı hastalıklardan biri olup, hastalıklı kişiyle aynı ortamda bulunan bağışık olmayan kimselere %90 oranında geçer. Döküntülerin başlamasından bir gün öncesi ve 1 hafta sonrası kadar olan aralıkta bu hastalığı taşıyan kişiler oldukça bulaştırıcıdır. Zona hastalığını geçiren kişilerle olan temas da su çiçeğine sebep olabilir. 

Gebelikte su çiçeğinin belirtileri nelerdir?

10-20 gün arası değişen kuluçka süresine sahip olan suçiçeği, döküntülerin başlamasından bir gün önce hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler gösterebilir. Döküntüler, önce pembe lekelerle başlar, birkaç saatte çapı 1 cm den küçük kırmızı izler ve hemen sonrasında içi dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Bu kabarcıkların zarı çok ince olduğundan kolayca yırtılabilir. İçlerindeki berrak sıvı 12-24 saat içinde kabuklanarak kahverengi pullar halinde dökülür. Bu kabarcıklar geride iz bırakmaz. Biri dökülürken 3-4 günde yerine yenileri çıkar. 

Zona genellikle vücutta tek taraflı, bir ya da birbirine komşu birden fazla dermatomda (sinir dağılım bölgesinde) ağrılı veziküler lezyonlar ve ağrı ile karakterizedir. 

Annenin IgM ve IgG testlerine bakılarak her ikisinin de pozitif olup olmadığı araştırılır. Sadece IgG pozitif ise hastalık eskiden geçirilmiştir. Eğer ikisi de negatif ise kişinin su çiçeğine bağışıklığı yok demektir ve aşılanması gerekir. 

Gebelikte su çiçeğinin bebeğe etkileri nelerdir?

Gebelik sırasında bu hastalığa yakalanan annelere immunglobulin yapılması annenin hastalığı daha hafif geçirmesini sağlayabilir fakat bebeğe geçişi engellemez. Enfeksiyon anne karnındaki bebeklere %1-2 gibi bir oranda geçer yani bebeklerin pek çoğu bu hastalıktan etkilenmez. Ancak 20’nci gebelik haftasından önce bu hastalık geçirilirse bebeklerde bazen ciddi beyin ve sinir sistemi anomalileri, göz ve deride anomaliler, kollarda bacaklarda kısalık, kaslarda zayıflık gibi anomaliler oluşabilmektedir. Bu nedenle bebeklerin detaylı ultrason ile takibi gerekir. Gebeliğin sonlandırılması anne-baba-doktor tarafından birlikte karar verilmesi gereken bir durumdur. Gebelikte geçirilen zona enfeksiyonu bebek açısından bir risk yaratmaz.

Gebelikte su çiçeğinin tedavisi nasıldır?

Gebelikte bu hastalığın geçirilmesi için en kritik zaman doğumdan önceki 5 gün ile doğumdan sonraki 2 gün içinde olmasıdır ve bu şartlarda çiçek hastalığı bebeğe %20-60 arasında geçerek bebeğin bu hastalığa yakalanmasına neden olur. Maalesef bu bebeklerin 3’te birinde ölüm görülür. Bu sebeple doğuma çok yakın bir süreçte bu hastalığa yakalanan annelerin doğumu 5 gün ve daha fazla olacak şekilde geciktirmesi için çabalanmalıdır. Doğuma yakın bu günlerde geçirilen enfeksiyon varlığında immünglobulin yapılması önerilir. 

Su çiçeği aşısı

Su çiçeği aşısı zayıflatılmış canlı aşı olduğu için gebelik sırasında yapılamaz ve gebelikten önce bu aşıyı yaptıranların 1 ay süre ile gebe kalmamaları önerilirken, bu süre içinde gebe kalanlarda bebeklerde bir anormallik görülmemiştir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski