Çift Yumurta İkizleri

Annenin iki farklı yumurtasının babanın iki farklı spermi ile döllenmesi sonucu oluşur. Yani aynı anda sanki iki gebelik yaşıyormuşçasına, ikizlerin genetik yapıları, fiziki görüntüleri ve cinsiyetleri farklı olabilir.

Çift Yumurta İkizleri

Annenin iki farklı yumurtasının babanın iki farklı spermi ile döllenmesi sonucu oluşur. Yani aynı anda sanki iki gebelik yaşıyormuşçasına, ikizlerin genetik yapıları, fiziki görüntüleri ve cinsiyetleri farklı olabilir. Çift yumurta ikizlerinin yaklaşık yarısı cinsiyetleri farklı olarak doğarlar.

Bu gebeliklerde her zaman iki plasenta bulunur. Plasenta ve amniyon keseleri farklıdır. Çift yumurta ikizlerinin parmak izleri aynı olmaz.

Çift yumurta ikizleri birbirine benzer mi?

Çift yumurta ikizleri aynı farklı yıllarda doğan kardeşler gibi birbirine çok benzeyebilir veya hiç benzemeyebilir.

Çift yumurta ikizi şansı nasıl artar?

  • Irklar arasında farklılık gösterebilir, siyah ırkta daha fazladır.
  • Çok doğum yapan kadınlarda daha sık görülür.
  • Anne yaşı ileri ise çift yumurta ikizi şansı artar.
  • Daha önce çift yumurta ikizi doğurmuş olmak
  • Annenin ailesinde çift yumurta ikizleri doğuranlar olması.
  • Baba tarafında ikiz olması, ikiz gebeliği etkilemez.
  • Kısırlık tedavisi için verilen ilaçlar, tüp bebek tedavisi
  • Tek yumurta ikizleri her popülasyonda aynı sıklıktadır ve hiçbir faktörden etkilenmez.

Ultrason Görüntüleri

Çift yumurta ikizleri her zaman iki ayrı amniyon kesesinde (su kesesi) gelişirler. Her şeyleri farklı olduğu gibi amniyon kesesi ve koryon zarları farklıdır. Rahim içerisinde bu nedenle birbirlerine direkt temas edemezler, kordonları birbirine dolanamaz. Plasenta her zaman iki bebek için ayrıdır, iki tanedir.

Özellikle 11-14 hafta arasında yapılan ultrason incelemesinde zarların şekline ve kalınlığına bakılarak çift yumurta ikizi olduğu tahmin edilebilir. Daha ileri gebelik haftalarında cinsiyetler farklı olarak izlenirse kesin olarak çift yumurta ikizi olduğu söylenir. 


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski