Tek Yumurta İkizleri

Baba spermi tarafından döllenmiş yumurtanın ikiye bölünmesiyle meydana geldiğinden, fiziki görünüşleri, cinsiyetleri ve genetik yapıları tıpa tıp aynıdır. Tek yumurta ikizlerinin parmak izleri aynı olmaz.

Tek Yumurta İkizleri

Baba spermi tarafından döllenmiş yumurtanın ikiye bölünmesiyle meydana geldiğinden, fiziki görünüşleri, cinsiyetleri ve genetik yapıları tıpa tıp aynıdır. Tek yumurta ikizlerinin parmak izleri aynı olmaz. Tek yumurta ikizliğinin oluşması hiçbir faktörden etkilenmemektedir. (ırk, yaş, genetik yapı, fiziksel yapı veya ailede ikiz olması). Kısaca herkes tek yumurta ikizine sahip olma şansına sahiptir.

Tek yumurta ikizlikleri rahimdeki plasenta ve amniyon kesesi sayılarına göre çeşitli adla alırlar;

Diamniyotik dikoryonik tek yumurta ikizliği;

Döllenmiş yumurtanın bölünmesi döllenmeden sonraki ilk 3 gün içerisinde olursa, (bu gebelikte 2 amniyon kesesi ve 2 plasenta vardır.)

Diamniyonik  monokoryotik tek yumurta ikizliği;

Döllenmiş yumurtanın bölünmesi döllenmeden sonraki 4-8 gün içerisinde olursa, (bu gebelikte 2 amniyon kesesi ve 1 plasenta vardır.)

Monoamniyotik monokoryonik tek yumurta ikizliği;

Döllenmiş yumurtanın bölünmesi döllenmeden sonraki 9-13 gün içerisinde olursa, (bu gebelikte 1 amniyon kesesi ve 1 plasenta vardır.)

Bu gebeliklerde kordon dolanması ve buna bağlı rahim içi kayıp riski yüksektir.

13’ncü günden sonra yumurtanın bölünmesi gerçekleşirse, siyam ikizleri (yapışık ikizler) olur.

En sık görülen diamniyotik monokoriyonik ikizlerdir.

Tek yumurta ikizlerinde, plasentanın tek veya çift olması gebelik takibinde çok önemlidir ve bu durumun tespiti için 11-15’nci gebelik haftalarında yapılacak ultrason muayenesi faydalıdır. 


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski