Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

Normal doğum anne adayının ilk gebeliğinde daha uzun, yaptığı doğum sayısı arttıkça daha kısa sürer. İlk doğumlar yaklaşık 10 saat civarında sürerken sonraki doğumlar 5-7 saat bazen daha kısa sürer.

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

Normal doğum anne adayının ilk gebeliğinde daha uzun, yaptığı doğum sayısı arttıkça daha kısa sürer. İlk doğumlar yaklaşık 10 saat civarında sürerken sonraki doğumlar 5-7 saat bazen daha kısa sürer. Epidural anestezi uygulanan anne adaylarında rahim ağzı daha yavaş açıldığından doğum süresi birkaç saat uzayabilir.

Doğumun birinci evresi;  Düzenli sancıların başlamasından (5-10 dakikada bir) rahim ağzının tam olarak (10 cm) açılmasına kadar geçen süredir. (ilk gebeliklerde yaklaşık 11 saat, sonraki gebeliklerde yaklaşık 6-7 saat sürer)

Doğumun ikinci evresi; Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süredir. (ilk gebeliklerde ortalama 50 dakika, sonraki gebeliklerde ortalama 20 dakika sürer.)

Doğumun üçüncü evresi; Bebeğin doğumundan plasentanın bebekten ayrılmasına kadar geçen süredir. (Yaklaşık 5 dakikadır.)

Plasentanın ayrılmasından sonra annenin muayenesi yapılır ve bir kanama var mı kontrol edilir. Epizyotomi (doğum kesisi) varsa dikiş işlemleri yapılır. Bunlar yaklaşık 10-20 dakika sürer. Daha sonra anne doğum masasından inebilir ve bebek ile beraber takip odasına alınır. 


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski