Sezaryen Dikişleri

Sezaryen ameliyatı, normal doğum (vajinal doğum) ile doğması mümkün olmayan bebeklerin, anne kasığının hemen üzerinden atılan bir kesi vasıtasıyla cildin, cilt altı kasların, karın duvarı, ve rahmin kesilerek bebeğin doğmasını sağlayan bir ameliyattır.

Sezaryen Dikişleri 

Sezaryen ameliyatı, normal doğum (vajinal doğum) ile doğması mümkün olmayan bebeklerin, anne kasığının hemen üzerinden atılan bir kesi vasıtasıyla cildin, cilt altı kasların, karın duvarı, ve rahmin kesilerek bebeğin doğmasını sağlayan bir ameliyattır. Tüm bu kesilen dokuların tekrar dikilmesiyle ameliyata son verilir. Atılan bu dikişler görsel açıdan önemli olduğu gibi, yaranın enfeksiyon kapmasını veya bazı tehlikeli durumların oluşmasını engellemek için önemlidir.

Sezaryen doğumlarda genellikle yatay kesi kullanılsa da bazı durumlarda dikey kesi kullanılır. Annenin görsel memnuniyeti açısından ve daha az ağrıya sebep olması bakımından, yatay kesi daha uygundur.

Sezaryen ameliyatında cilt dikiş yöntemleri nelerdir?

1- Cildin altına dışarıdan görünmeyecek şekilde atılan dikiş: Dikişin dıştan görünmemesi ve az miktarda iz bırakmasından dolayı “sezaryen estetik dikiş” denilen bu yöntemde, kendiliğinden eriyen dikiş materyalleri kullanılır.

2- Cilt üzerine tel zımba ile atılan tek tek dikiş yöntemi: Bu yöntemde aynı tel zımba gibi tek tek yerleştirilen ilmeklerle yara kenarları birbirine yaklaştırılır ve ameliyattan genellikle bir hafta sonra bu zımba telleri basit ve ağrısız bir şekilde alınır.

3- Cilt üzerine tek tek iplik ile atılan dikiş yöntemleri: Bu dikişler genellikle kendiliğinden erimeyen materyallerle atıldığından, sezaryenden yaklaşık 1 hafta sonra, dikişlerin tek tek alınması gerekir.

4- Yapıştırıcı bant yöntemi: Strip denilen şeffaf ince bant yara üzerine yapıştırılarak yara kenarlarının karşı karıya gelmesi sağlanır.

Halk arasında çok yanlış bir şekilde lazer ile dikiş olarak da adlandırılan yöntem, 1 numaralı yöntemdir ve lazer ile hiçbir ilgisi yoktur. Sezaryende lazerli dikiş diye bir yöntem dünyanın hiçbir yerinde mevcut değildir.

Sezaryen dikişleri ne zaman iyileşir?

Dikişlerin üzerinde 24-48 saat içinde koruyucu tabaka oluştuğundan, sezaryenden 2-3 gün sonra annenin banyo yapmaya başlamasına izin verilir. Kesilen dokunun tamamen kapanması yaklaşık 1 hafta sürer.

Dikişler ameliyattan kaç gün sonra alınır?

Cildin altındaki dikişler (Rahim, cilt altı kaslar vb.) sezaryen sonrası alınmaz ve bunlar kendiliğinden zamanla kaybolur. Eğer ciltteki kesiğe kendiliğinden erimeyen materyalle dikiş atılmış ise, dikişler genellikle sezaryenden 6-7 gün sonra alınır.

Dikiş yerlerinde sertlik ve şişlik, ödem normal midir?

Özellikle ilk haftalarda ödem nedeniyle dikiş alanına yakın bölgelerde hafif sertlik ve şişlik olması normaldir. Aşırı bir şişlik varsa doktorunuza danışmanız gerekir.

Dikişin açılması (patlaması)

Cilt dikişlerinin açılması nadir görülse de, annenin hijyen tedbirlerine ne kadar uyduğu veya sezaryen esnasında atılan dikişin yöntemi gibi faktörler dikişlerin açılmasında rol oynayabilir. Bu durumda kısa zamanda pansuman yapılarak yaranın kendiliğinden kapanması sağlansa da, açıklık büyük ise yeniden birkaç dikiş atılması gerekebilir. Dikişlerde açılma olduğu, yara kenarlarının birleşmemesinden, yaradan sıvı gelmesinden ve aradan cilt altı sarı dokusu görülmesinden anlaşılabilir.

Dikiş bölgesinde ağrı, yanma, kaşıntı ve uyuşukluk

Sezaryenden sonraki ilk günlerde, özellikle dikiş bölgesi yakınında ve kesiğin uç kısımlarında hafif derecede ağrı ve yanma hissedilmesi normaldir. Cilt kesiğinin kenarlarındaki hissizlik ve uyuşukluk ise haftalarca sürebilir. Ara sıra hafif kaşıntı meydana gelebilir.

Dikiş yerinde kızarıklık, sıcaklık, kötü kokulu akıntı

Dikiş bölgesinde ısı artışı ve kızarıklık olması ve özellikle kokulu sarı-yeşil akıntı varsa enfeksiyon (iltihap) belirtisi olabileceğinden, doktorunuza başvurmalısınız. İltihap olduğu tespit edilirse genellikle antibiyotik ve yara yeri bakımı, pansuman gibi yöntemlerle yeniden iyileşme süreci gözlenir.

Sıcaklık olmadan sadece berrak kokusuz akıntı olması genellikle enfeksiyon olmayan bir akıntıdır.

Dikiş yerinde kanama olması

Sezaryen olunan gün dikiş yerinde hafif kanamaya sık rastlanır ve dikiş bölgesi üzerinde beyaz flaster veya gazlı bez olduğu için buraya sızan kırmızılıkla fark edilir.

Kanama fazla ise üzerine konulan ağırlık ile baskı yapılarak çoğunlukla kolay şekilde durdurulur.

Ancak anne evine gittikten sonra dikiş bölgesinden kanama olmaması gerektiğinden, kanama veya kırmızı akıntı durumunda hemen doktorunuza danışmalısınız.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski