Sezaryen Doğum Sonrasi Agri

Sezaryen doğum, özünde bir ameliyattır ve tüm ameliyatlarda olduğu gibi sezaryen sonrasında da ağrı olması çok normaldir. Nasıl ki normal bir karın ameliyatında, o bölgedeki cilt, cilt altındaki kas veya fasya kesiliyorsa, sezaryen ameliyatında da bu bahsedilen dokular kesildiğinden ağrı olur.

Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı

Sezaryen doğum, özünde bir ameliyattır ve tüm ameliyatlarda olduğu gibi sezaryen sonrasında da ağrı olması çok normaldir. Nasıl ki normal bir karın ameliyatında, o bölgedeki cilt, cilt altındaki kas veya fasya kesiliyorsa, sezaryen ameliyatında da bu bahsedilen dokular kesildiğinden ağrı olur. Tıpkı normal doğumda olduğu gibi, anne vücudu, kanamayı durdurmak için kasıldığından, bu kasılma ağrıya neden olur.

Sezaryenden sonraki ilk 2-4 saatlik dönem ağrının en fazla olduğu dönem olmasına rağmen, ameliyat esnasında uygulanan spinal veya epidural anestezinin etkisi bu dönemde de devam ettiğinden, anne hemen hemen hiç ağrı hissetmez.

Genel anestezi ile sezaryen olan annelerin, ameliyat sonrası ağrı hissetmemeleri için ağrı kesici ilaçlar kullanılır.

Anneye, sezaryenden sonra ilk gün verilen serum ve içerisindeki ağrı kesiciler de ağrısını azaltmakta faydalıdır.

Hasta Kontrollü Ağrı Kesici

Pek çok farklı ameliyatta da kullanılan bu yöntem de amaç, annenin sadece ağrı hissettiğinde ilaç aldığı için, anneye yüksek dozda ilaç verilmemiş olur. Üstelik anne ağrı hissettiğinde ilacı kendi aldığı için, kendisine ağrı kesici ilaç verilmesini beklememiş olur.

Bu yöntem, anne epidural anestezi ile ameliyat olduğu ve ameliyat sonrası anestezi kateterini yerinde bırakılmasıyla uygulanabildiği gibi, damardan ilaç verecek şekilde de uygulanabilir. Anne ağrı hissettiğinde bir cihazın düğmesine basarak ilacı alır.

Sezaryen ağrısı ne zaman geçer?

Sezaryenden yaklaşık 6 saat sonra ağrı oldukça azalır ve anne kalkıp yürüyebilecek düzeye gelse de, yürürken kasıklarında ve karnında hafif de olsa ağrı hisseder.

Sezaryenin ertesi günü ağrılar çok azalır ve şiddetli ağrılar görülmez.

Anne evine döndüğünde kullanması gereken ağrı kesici ilaçlar verilir ve bir hafta kadar yatıp kalkarken, eğilip doğrulurken ve ani hareketler yaptığında az da olsa ağrı hissedebilir. 


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski