0-1 Yaş Döneminde Bebekteki Değişimler

yeni doğan bebek yüzüstü yatarken başını kısa süre kaldırır. Elleri sıkıca yumruk şeklinde kapalıdır.

0-1 Yaş Döneminde Bebekteki Değişimler 

l aylık bebek; yeni doğan bebek yüzüstü yatarken başını kısa süre kaldırır. Elleri sıkıca yumruk şeklinde kapalıdır. 

2 aylık bebek; başını, yavaşça kısmi olarak çevirebilir. Yüzüstü pozisyonda başını dik tutabilir. Eline çıngırak verilirse onu kabaca tutabilir. Elleri çoğu zaman yumruk şeklindedir. 

3 aylık bebek; yüzüstü pozisyonda, dirseklerinin üzerinde durabilir. Ellerini, yumruk yapmış şekilde tutar. Elleri ile nesnelere vurabilir. Ellerinin içine her hangi bir şey yerleştirince sıkıca tutabilir. 

4 aylık bebek; yüzüstü pozisyonda ellerinin üzerine yükselebilir, ellerini uzatarak çıngırağı yakalayabilir ve eline alarak tutabilir. Eşyaları tanımaya başlamıştır. Sesin geldiği tarafa doğru başını çevirir. 

5 aylık bebek; yan yatarken sırt üstü pozisyona dönebilir. Başını normal şekilde hareket ettirebilir ve destekli oturabilir. Nesneleri bir elden diğer ele ve ağzına aktarabilir. 

6 aylık bebek; elleriyle kendisine destek sağlar ve oturabilir. 

7 aylık bebek; desteksiz oturabilir. Yerde sürünebilir ve kollarının altından tutunca sıçrama hareketi yapabilir. Ayağını ağzına götürebilir. Ufak maddeleri eline alarak avucunun içinde tutabilir. Nesneleri uzanarak alabilir. 

8 aylık bebek; kendiliğinden oturma pozisyonuna gelebilir. Diz çökerek, bir eliyle uzanabilir. Küçük maddeleri tam olarak avucunun içinde tutabilir. Elinde bir nesne varken ikinci bir nesneyi de alabilir. 

9 aylık bebek; vücudunu çekerek kalkabilir. Diz ve ellerinin üzerinde sürünebilir. Baş parmak ve diğer parmakları ile küpleri yakalayabilir. İşaret parmağı ve baş parmakla küçük maddeleri tutabilir. 

10 aylık bebek; mobilyalara iki eliyle tutunarak yürür. İşaret parmağını ayırır ve işaret edebilir. İşaret ve baş parmaklarıyla nesneleri tutabilir. 

11 aylık bebek; yalnız başına ayakta durabilir, büyüklerinin desteğiyle yürüyebilir. 

12 aylık bebek; bağımsız olarak yürüyebilir. Arkadan korunması gerekebilir. Renkli kalemle karmaşık çizgiler çizebilir. İki küpü üst üste koyabilir. 

Ayrıca; 

0- 6 ay arasındaki bebekler; yüksek sesten, parlak ışıktan, ani hareketlerden ve destek kaybının yok olmasından tedirgin olurlar. 

6- 8 aylık bebek; bakım veren kişi yanından ayrılınca huzursuz olur ve çoğu kez ağlar. 

7- 12 aylık bebekler ise; yabancılardan ve aniden ortaya çıkan nesnelerden korkabilirler. 

10'ncu ayda ismi söylenince tepki gösterir. Bebeklerin görme fonksiyonları iyi gelişmemiştir. Yeni doğan bir bebek 20-35 cm. mesafedeki nesneleri görebilir. 

  • 1- 2 aylık bebek kendiliğinden güler. 
  • 3'ncü ayda annesinin yüzünü ayırt edebilir. 
  • 3- 4'ncü aylarda cıvıldama tarzı sesler çıkarır. 
  • 4- 8 aylık iki heceli kelimeler çıkarabilir. 
  • 6-8 aylıkken “bay-bay” kelimesini taklit eder. 
  • 6-10 aylık bebek anlamsız sesler çıkarmaya başlar. 
  • 9-11 aylık bebekler “ce-ce” sesleri çıkarır ve oyun oynamayı sever. 
  • 9-12 aylık bebekler kelimeleri tekrarlamayı severler. Bir yaşındaki bebek bir veya iki kelime söyler.

Benzer Yazılar
Daha yeni Daha eski