Bebeğin Göbek Bakımı

Göbek kordonu doğumdan sonra 7-14 gün içerisinde kendiliğinden düşmesi beklenir.

Bebeğin Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek kordonu doğumdan sonra 7-14 gün içerisinde kendiliğinden düşmesi beklenir. 

  • Göbek kordonunun mikrop kapmaması için, günde 1-2 kez doktorun tavsiye ettiği mikrop öldürücü solüsyonlarla temizlenmelidir. 
  • Genellikle ilk göbek bakımı için mikrop öldürücü özel solüsyonlar ve bu maksatla hazırlanmış mikroptan arındırılmış pamuk veya gaz bezi kullanılır. 
  • Bebeğin göbek bölgesi açılır. Göbek kordonu özel pansuman solüsyonları ile temizlenir. Göbeğin karın ile birleştiği cilt kısmının etrafı 2.5 cm genişlikte, içten dışa doğru dairesel hareketlerle iyice silinerek temizlenir. Yalnız bu işlem yapılmadan önce sağlık personelinden bu konuda bir eğitiminin alınması gerekir. 
  • Bebeğin altına bez bağlanırken göbek kordonu bezin içine yerleştirilmez, dışarıda bırakılır. Çünkü idrarla göbek kordonu temas etmesi halinde göbeğin mikrop kapmasına ve iltihaplanmasına neden olur. 
  • Göbek bölgesi kuru tutulmalı, akıntı ve koku yönünden kontrol edilmelidir. Kötü koku, şişlik, kızarıklık ve akıntının olması mikropların göbeğe yerleştiğini ve burada iltihaplanmaya neden olduğunu gösterir. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.


Daha yeni Daha eski