Gebelikte Beslenme

Bebeğin anne karnında tek besin kaynağı anneden alacağı besinlerdir. Annenin yetersiz beslenmesi düşük ağırlıklı bebeklerin doğmasına, bebeğin engelli (anomalili) olma riskinin artmasına, doğduktan sonra bir yıl içerisinde hastalıklara daha yatkın olmasına neden olabileceği gibi beyin gelişimi de olumsuz yönde etkilenebilecektir. 
Kilosu normal olan gebe bir kadın gebeliğinin sonuna kadar ortalama 9-12 kilo alacak şekilde uygun ve dengeli beslenmelidir. 
Kilo artışı; gebeliğin ilk üç ayında ; ortalama 1 kilo, ikinci ve üçüncü üç ayında  ise ayda ortalama 1-1.5 kilo civarında olması gerekmektedir. Gebelikte fazla kilo alımı anne ve bebekte istenmeyen kötü sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir. 
 Karbonhidrat (un, un mamülleri ve şeker), protein (et, süt, yumurta) ve yağları ihtiva eden çeşitli besin kaynaklarından ibaret dengeli bir şekilde beslenme, bebeğe zarar verebilecek yiyeceklerden uzak durmak doğru ve dengeli beslenmenin temelini oluşturur. Gebelikte doğru ve dengeli beslenme, doğacak bebeğin sağlıklı olması bakımından çok önemlidir.





Ekmek, tahıllar, pirinç
1 dilim ekmek
1/2 su bardağı pişirilmiş pirinç
1/2 su bardağı pişmiş tahıl
1/2 su bardağı etle hazırlanmış tahıl


Sebzeler
1/2 su bardağı doğranmış çiğ veya pişirilmiş sebze 1 su bardağı çiğ yapraklı sebze (marul, tere, soğan, salatalık, biber vb.)


Meyveler
  meyve veya 1 dilim kavun 1 su bardağı meyve suyu 1/4 su      bardağı kurutulmuş meyve


Yoğurt, süt ve peynir
1 su bardağı süt veya yoğurt 1-2 kibrit kutusu peynir


Et, balık, yumurta, kuru baklagiller
100 gr.(avuç içi kadar) Pişmiş kırmızı et, kümes hayvanları(tavuk) veya balık
1/2 su bardağı pişmiş kuru baklagil veya 1 yumurta veya 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi.


Yağ ve tatlılar

Özellikle kilo almamanız gerekiyorsa çok alınması veya alınmaması tavsiye edilir.

Beslenmede Kalori : Gebelik sırasında kadının yaşına uygun alması gereken kaloriye ortalama 300 kalori ilave edilebilir. Halk arasında gebenin iki kişi olduğu ve iki kişilik yemek yemesi gerektiği düşünülmektedir. Ancak hiçbir geçerliliği olmayan yanlış bir düşünce tarzıdır. Kadının, gebelikten önce 2200 kaloriye ihtiyaç varken, gebelik sırasında ihtiyacı ortalama 2500 kalori, emzirme sırasında ise 2700 kalori olacaktır. Bu kalorinin % 50’si karbonhidratlardan (unlu ve tatlı yiyecekler), % 20’si proteinlerden (et, süt,yumurta) ve %30’u yağlardan karşılanmalıdır

Önerilen Bir Menü Örneği





Sabah
kahvaltısı
       1 su bardağı süt
       1 yumurta
       1 dilim ekmek
       Peynir (1 veya 2 kibrit kutusu kadar)
       1-2 kesme şeker 15-30 gr.




Öğlen
Yemeği
       1 porsiyon et (ızgara yada haşlama)
       1 porsiyon sebze
      1/2 su bardağı yoğurt
       1 porsiyon meyve
       1 dilim ekmek


Aksam
üzeri


• 1 su bardağı normal süt



Aksam
Yemeği
       1 porsiyon et (100gr)
       1 porsiyon(bir çorba kâsesi) sebze
       1 dilim ekmek
       1 su bardağı meyve suyu

Facebook Yorumları

En Çok Okunanlar