Gebelikte Su Gelmesi

Amniyon suyu ılık, berrak bir sudur ve gebeliğin son haftalarına doğru bazen damla damla veya sızıntı şeklinde gelebileceği gibi bazen de çok bol şekilde bacaklardan aşağı bir bardak su dökülmüşçesine fazla şekilde gelebilir.

Gebelikte Su Gelmesi Nedir?

Amniyon suyu ılık, berrak bir sudur ve gebeliğin son haftalarına doğru bazen damla damla veya sızıntı şeklinde gelebileceği gibi bazen de çok bol şekilde bacaklardan aşağı bir bardak su dökülmüşçesine fazla şekilde gelebilir. Her iki durumda da sancı olabilir veya olmayabilir. Çok geldiğinde annenin giysileri, oturduğu yer veya yatağı ıslanabilir ve anne suyunun geldiğini çok kolay anlayabilir. Ancak sızıntı şeklinde suyun geldiğini anne bunu idrar kaçırma veya vajinal akıntı ile karıştırabilir. Bu sebeple böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Kimlerde görülme riski fazladır?

  • Düşük sosyoekonomik düzey 
  • Bakteriel vajinozis 
  • Daha önceki gebeliklerde su gelmesi öyküsü 
  • Annenin aşırı zayıf olması 
  • Kötü beslenme 
  • Konizasyon, serklaj gibi rahim ağzına uygulanan cerrahi işlemler 
  • Sigara kullanımı 
  • Rahmin aşırı gerilmesi (çoğul gebelik, bebeğin suyunun fazla olması
  • Erken doğum tehlikesi

Vajinal akıntı ile gebelik suyu arasındaki fark nedir?

Gebeliğin her ayında ama özellikle son aylarda daha sık olmak üzere vajinal akıntı ile karşılaşılabilir. Bu akıntı az miktarda, koyu, yapışkan ve bazen de kokuludur ve asla annenin giysilerini veya yatağını ıslatacak kadar çok olmaz. Amniyon sıvısı ise normal suya çok benzer, ılık ve akışkandır. Rengi genellikle berraktır ancak eğer bebek kakasını yapmışsa koyu kahverengi veya yeşilimsi olabilir. 

Amniyoti nedir?

Bebeği dış etkilerden koruyan, sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olan ve bebeğin içerisinde serbest bir şekilde hareket etmesi sağlayan balon şeklindeki amniyon zarının içinde bulunan amniyon sıvısı, doğumun gerçekleşebilmesi için, doğum başladığında rahim ağzındaki açıklık 4-5 cm.ye ulaştığında doktor tarafından uzun bir alet yardımıyla amniyon kesesinin delinmesiyle boşalır. Buna amniyoti denir. Bu işlem gerçekleşirken anne ağrı hissetmez ve sadece birkaç saniye süren bir işlemdir. 

Su gelmesinin tehlikeleri nelerdir?

Su gelmesine bağlı olarak bebeğin suyu azalacağı için bazı riskler gelişebilir. Suyu az olan bebeğin yüzünde ve kol-bacaklarında bir takım anomaliler şekil bozuklukları gelişebilir, akciğer gelişmesi geri kalabilir. 

Çok ani ve bol su gelmesine bağlı olarak gelişebilen kordon sarkması veya kordon sıkışması durumu çok acil bir durumdur ve bebeğim ölümüne bile sebep olabilir. Su gelmesi sonrası plasentada erken ayrılma olabilir. 

Suyun gebeliğin son haftalarına doğru kendiliğinden gelmesi bebeğin erken doğumuna neden olabilir.  Bebeği dış etkilerden ve vajinadan yukarıya çıkabilecek bakterilerden koruyan su kesesi daha erken haftalarda açılır ise, vajinadan yukarıya doğru gelebilecek bakteriler rahmin ve amniyon zarının enfeksiyondan etkilenmesine sebep olabilir. Enfeksiyonu engellemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Doğuma yakın haftalarda meydana gelen kesenin yırtılmasında, birkaç gün içinde doğum gerçekleşeceğinden bu durum yaşanmaz. Su gelmesi gebeliğin 36’ncı haftasından önce yaşanırsa erken doğum gerçekleşebilir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski