Gebelikte Ağrı Kesici İlaç Kullanımı

Ağrı kesici ilaçlar, sanıldığı gibi basit ilaçlar değildir ve tıpkı diğer ilaçlar gibi gerek anne gerekse bebek üzerinde ciddi sıkıntılara yol açacak kadar tehlikeli olabilirler.

Gebelikte Ağrı Kesici İlaç Kullanılabilir mi?

Ağrı kesici ilaçlar, sanıldığı gibi basit ilaçlar değildir ve tıpkı diğer ilaçlar gibi gerek anne gerekse bebek üzerinde ciddi sıkıntılara yol açacak kadar tehlikeli olabilirler. Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında aspirin veya parasetamol gibi ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardan kaçınmak gerekir. Zorunlu olmadıkça gerek ağrı kesicilerin gerek ise diğer ilaçların, vitamin ve bunun benzeri ilaçlar haricinde alınması önerilmez.

Gebelik sırasında baş ağrısı, migren, diş ağrısı, bel ağrısı, bel fıtığı, travma, ameliyat gibi nedenlerle bazen ağrı kesici ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Tekrarlayan düşükler gibi durumlarda, günde 80 mg kadar aspirin doktor kontrolünde kullanılan bir ilaçtır. Ancak aspirinin kanamayı arttırıcı etkisinden dolayı doğuma yakın haftalarda kullanılması aşırı kanamaya neden olabilir.

Ağrı kesici özelliği olduğu söylenen bitkisel ilaç ve yiyeceklerin yenilmemesi gerekir. Bu tür bitkilerin içindeki maddelerin gebelik için kötü etkileri olabilir.

Özellikle diş tedavisi için kullanılan lokal anestezik ilaçların gebeler için güvenli olduğu bilinmektedir.

Migren tedavisinde sıradan ağrı kesiciler yerine kullanılan bazı özel ilaçların kullanımı, nöroloji uzmanıyla gebelik öncesi yapılacak görüşme ile planlanmalı ya da gebeliğe uygun şekilde yeniden düzenlenmelidir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski