Gebelikte Alkolün Zararları

Alkol rahatlıkla anneden bebeğe geçebilerek bebeğe zarar verebileceğinden dolayı gebelik süresince kesinlikle kullanılmamalıdır.

Gebelikte Alkolün Zararları Nelerdir?

Alkol rahatlıkla anneden bebeğe geçebilerek bebeğe zarar verebileceğinden dolayı gebelik süresince kesinlikle kullanılmamalıdır. Gebelikte alkol kullanımı bebekte çeşitli anomalilere, düşük, erken doğum veya düşük doğum ağırlığına sebep olabilir.

Anne karnında bebeğin alkole maruz kalmasına bağlı oluşan sendroma fetal alkol sendromu (FAS) denir. FAS dünyada yaklaşık 1000 canlı doğumda 1 görülür.>

Hafif öğrenme problemlerinden çeşitli doğumsal anomalilere kadar değişen spektrumda görülebilen bu duruma fetal alkol spektrum bozuklukları (fetal alcohol spectrum disorders) (FASD) denir.

Hangi tür ve ya ne kadar alkol içilir ise bebeğe zarar vermez? sorusuna yanıt vermek zordur. Esas olan az miktarda alınan alkolün bile bebeğe zarar verebileceğinin bilincinde olarak hiç alkol tüketmemektir. Bilinen bir gerçek vardır ki, alınan alkol miktarı arttıkça gebeliğe ve bebeğe zarar verme riski de artmaktadır.

Sadece gebelik boyunca değil, gebeliğe karar verdiğiniz andan itibaren alkolü bırakmalısınız. Alkolden ne kadar erken vazgeçerseniz bebeğinizin etkilenme riski o kadar azalır.

Fetal alkol sendromunda bebekte görülen anomaliler nelerdir?

Fetal alkol sendromunun sebep olduğu anomaliler hayat boyunca çocuğu etkiler ve bu etkilerin geri dönüşü yoktur.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski