Baş Pelvis Uygunsuzluğu

Doğum zamanı yaklaşan bebek, rahim zarının yırtılması ve rahim ağzının yeterli genişlikte açılmasından sonra doğum kanalına iner ve ardından vajina yoluyla dış dünyaya olan yolculuğunu tamamlar.

Baş Pelvis Uygunsuzluğu Nedir?

Doğum zamanı yaklaşan bebek, rahim zarının yırtılması ve rahim ağzının yeterli genişlikte açılmasından sonra doğum kanalına iner ve ardından vajina yoluyla dış dünyaya olan yolculuğunu tamamlar.

Bebeğin bu yolculuğu normal yolla gerçekleştirebilmesi için, annenin doğum kanalının, dolayısıyla annenin pelvik yapısının uygun olması gerekir.

"Pelvik yapı ile kastedilen, annenin kalça eklemlerini  ve doğum kanalını çevreleyen kemikler ile buradaki yumuşak doku ve kas yapısıdır."

Bebeğin başı annenin doğum kanalına göre büyük olabilir, bebeğin başı doğum kanalına olması gerekenden farklı bir pozisyonda girebilir yada annenin pelvik yapısı anormaldir.

Tüm bunlar bebeğin doğum kanalında ilerlemesini ve doğumu zorlaştırır veya tamamen engeller.

Ortalama tüm doğumların %1-10'unda rastlanan bir durumdur.

Bir doğumunda, baş pelvis uygunsuzluğu görülen bir anne, daha sonraki doğumlarında normal doğum yapabilir.

Her doğumda bebeğin başı ve pelvik yapı uyumu farklı olabilir.

Baş Pelvis Uygunsuzluğu Nasıl Tespit Edilir?

Pelvis muayenesi tıpkı normal jinekolojik muayene gibi, muayene masasında, doktorun iki parmağı ile çatı kemiklerinin durumunu değerlendirmesi ile yapılır.

Pelvimetri, en yaygın olarak pelvimetre denilen aletlerle yapılsa da, el muayenesi, radyolojik görüntüleme yöntemleri, bilgisayarlı tomografi, MR ve ultrason ile de değerlendirilebilir.

Pelvis yapısal olarak jinekoid pelvis, android pelvis, andropoid pelvis, ve platipelloid pelvis adlarıyla dört şekilde olabilir.

Normal doğum için en uygun olanı jinekoid pelvis iken en uygunsuz olanı ise platipelloid pelvistir.

Baş-pelvis uygunsuzluğunda nasıl doğum yapılır?

Eğer gebelikte baş pelvis uygunsuzluğu henüz doğum başlamadan önce yapılan muayene ile tespit edilmişse, anne adayının normal yolla doğum yapması mümkün olmadığından, sezaryen ile doğum gerçekleştirilir.

Normal doğum ile doğum eylemi başlamış ancak herhangi bir şekilde doğumun ilerlemesi durmuşsa, doğuma sezaryen ile müdahale ederek doğum sonlandırılmazsa, anne veya bebek ölümü dahil, çok ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir.

Baş pelvis uygunsuzluğunun sebepleri nelerdir?

Adet görülmeye başlanmasından sonraki 3-5 yıl içerisinde, pelvik kemikler hala gelişmeye devam ettiğinden ve tamamen olgunlaşmadıklarından, bu yaşlarda gebe kalmak baş pelvis uygunsuzluğuna sebep olur.

Özellikle gelişmekte olan fakir ülkelerde, düşük gelir seviyesindeki ailelerde ve iyi beslenememe nedeniyle genç kızların kemik pelvik yapıları da kısa ve uygunsuz şekilde olabilmektedir.

Baş pelvis uygunsuzluğu nelere sebep olur?

  • Bebek ölümü
  • Anne ölümü
  • Doğum sonrası aşırı kanama
  • Lohusalıkta enfeksiyonlar
  • İdrar torbası ile vajina arasında fistül
  • Rektum ve vajina arasında fistül
  • Kronik pelvik ağrı
  • Rahim yırtılması 

Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski