Gastroşizis - Omfalosel

Bebeğin bağırsaklarının, kordonun hemen yanındaki bir açıklıktan karnın dışına çıkmasıdır.

Gastroşizis Nedir? - Omfalosel Nedir? 

Gastroşizis Nedir?

Bebeğin bağırsaklarının, kordonun hemen yanındaki bir açıklıktan karnın dışına çıkmasıdır. Bağırsaktaki bir düğümlenme veya bağırsağın bir kısmının gelişmemesinden kaynaklanan bu durumun, kromozomal anormalliklerle bir alakası yoktur. 

Bu soruna sahip bebeklerin yaşama şansı %80’den fazladır. 10.000 gebelikte bir görülür. Sonraki gebeliklerde %3-5 oranında tekrarlama ihtimali vardır. 

Gastroşizisin tehlikeleri nelerdir?

3'ncü aya kadar bağırsakların bazen bebeğin dışında görünmesi normaldir. Ancak 3'ncü aydan sonra ultrason yardımı ile görünen bağırsakların dışarıda olması durumu devam ederse, erken doğuma, büyüme geriliğine ya da ölüme sebep olabilir. 

Gastroşizis tedavisi nasıl olur?

Bu sıkıntıyı yaşayan bebeklerde sezaryen ile doğum yapılmalıdır. Doğumdan hemen sonra bebeğin ameliyat edilmesi gerekir.

Omfalosel Nedir? 

Bebeğin dışarıda olan bağırsakları, karın duvarındaki kasların kapanmamasından dolayı karın zarı ile kaplıdır. Bu soruna sahip olan bebeklerin %25-50 kadarında başka sorunlar da bulunur. Bu sebeple bağırsakları dışarıda olan bebeklerin Gastroşizis veya Omfalosel ayırımı önemlidir. Omfaloselde amniyosentez ve fetal ekokardiyagrafi de yapılmalıdır. 

Küçük oranda omfalosel plan bebeklerde fıtık halinde karından çıkan kesede sadece bağırsaklar olurken, büyük olanlar da ise bağırsak ile birlikte karaciğer veya dalak gibi diğer organlar da olabilir. 

Omfalosel tedavisi nasıl olur?

Gebeliğin devam etmesi veya sona erdirilmesi konusunda ailenin fikri alınmalıdır. Sezaryen doğum ile doğan bu bebeklerin doğumdan hemen sonra ameliyata alınması gerekir. Eğer sadece omfalosel var ise bebeğin yaşama şansı %90 civarındadır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski