Göbek Kordonunda Tek Atardamar Bulunması (Tek Umblikal Arter)

Atardamarlar kirli kanı bebekten plasentaya taşır, toplardamar ise temiz kanı plasentadan bebeğe taşır.

Göbek Kordonunda Tek Atardamar Bulunması (Tek Umblikal Arter Nedir?)

Göbek kordonunda 2 atardamar ve bir toplardamar vardır. Normal bir insan bedeninde atardamarlar temiz kan yani oksijen ve besin maddelerini taşır, toplardamarlar ise karbondioksit ve atık maddeleri taşırlar. Ancak bebek karnında durum tersidir. Atardamarlar kirli kanı bebekten plasentaya taşır, toplardamar ise temiz kanı plasentadan bebeğe taşır. 

Anne karnında iki atardamar yerine bir atardamar bulunması bir anomaliliktir ve tekil gebeliklerin %1’inde bulunurken ikiz gebeliklerin %5’inde bulunur. Bu durumun neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir.

Tek umblikal arter hangi durumlarda görülür?

Tek umblikal arter nasıl tespit edilir?

Ultrason ile kontrol esnasında göbek kordonunda 3 yerine 2 damar görülmesi durumunda ve atardamarın normalden büyük olması halinde tespit edilir. 

Tek umblikal arterin tehlikeleri nelerdir?

Tek atardamarın olduğu durumların %20-30’unda diğer anomalilerde bulunur. Bunlar kalp, sindirim sistemi, böbrek ve beyin anomalileri olabilir. Ancak bu anomalilerin arasında en sık rastlanan kromozomal anomali Edwards sendromudur. Bu anomalilere sahip bebeklerin doğumundan önce veya sonra %10-20 oranında ölüm gözlenebilmektedir. Bebeklerin anne karnındaki gelişimleri esnasında %15-20’sinde gelişme geriliği görülür. 

Bu tarz gebeliklerde düşük ve erken doğum riski artsa da, bebeklerin çoğu hiçbir sıkıntı olmadan doğmakta ve hayatlarını normal olarak sürdürmektedirler. 

Bu tarz bir anomalilik tespit edilen gebelik sürecinde başka anomalilerin olup olmadığının tespiti için fetal ekokardiyografi, amniyosentez ile fetal kromozomal inceleme yapılmalıdır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski