Gebelikte Cinsellik

Gebelikte cinsel davranışlar çiftlere göre değişmektedir. Gebeliğin ilk üç ayında (1'nci trimestır) cinsel ilgide azalma görülür. İkinci üç ayda (2'nci Trimester) artma ve son üç ayda (3'ncü trimester) ise tekrar azalma görülebilmektedir.

Gebelikte Cinsellik

Gebelikte cinsel davranışlar çiftlere göre değişmektedir. Gebeliğin ilk üç ayında cinsel ilgide azalma görülür. İkinci üç ayda artma ve son üç ayda ise tekrar azalma görülebilmektedir. 

Gebeliğin erken döneminde yorgunluk hissi, bulantı, kusma gibi belirtiler cinsel istekte azalmaya neden olabilir. Bu durumlar gebelik ilerledikçe hormonsal değişime bağlı olarak farklı gelişim gösterebilir. 

İkinci üç aylık dönemde çiftler gebeliğe duygusal ve bedensel olarak uyumda herhangi bir sorun yaşanmaz. Son dönemde ise kadında meydana gelen hormonsal değişime fiziksel değişimde eklendiğinden kadın ve erkeğin bebeğin doğumuna daha fazla yoğunlaşır. 

Bebek, rahim ve amniyon sıvısı içinde korunaklı bir ortamdadır. Rahim ağzında oluşan sıvımsı bir tıkaç bebeğinizi dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korur. Bu nedenlerden dolayı normal bir gebelikte cinsel birleşme bebeğe herhangi bir zarar vermez ve düşüğe neden olmaz. 

Normal bir gebelikte cinsel ilişki, düşüğe sebep olmaz ve erken doğumu başlatmaz. Ancak düşük riski ve erken doğum riski varsa cinsel ilişki yasaklanır. 

Eşiniz, cinsel yolla bulaşan bir hastalık taşımıyorsa bebeğinize ve size hastalık bulaşma riski yoktur. Ancak gebeliğin son aylarında bebeğin su kesesi yırtılabileceğinden mikrop kapmaya karşı gebeliğin son bir veya iki ayında ilişkiye girilmemesi önerilmektedir. 

Gebelik Sırasında Cinsel İlişkinin Sınırlandırılması Gereken Durumlar: 

  • Beklenmedik bir anda kanamanın olması, 
  • Düşük yapma tehlikesinin bulunması, 
  • Daha önceki gebelikte, düşük tehdidi yada erken doğum tehlikesi geçirilmiş olması, 
  • Su kesesinin yırtılması
  • İkiz veya üçüz gibi çoğul gebeliklerin son üç ayında bulunulması, 
  • Anne ile bebek arasında bağlantıyı sağlayan çocuk eşinin normal yerleşim yerinde olmaması. Böyle bir durumda ilişki ile doku yerinden ayrılır ve kanamaya neden olur, anne ve bebeği tehlikeli durumlar gelişebilir. 
  • Gebeliğinin son 1-2 ayı içerisinde erken doğum belirtilerinin bulunması sayılabilir. 

Doğum Sonrası Cinsel Birleşme Zamanı: 

Doğum sonrası cinsel ilişkiye girmek için doğumdan 4-6 hafta geçmesi gerekmektedir. Belirtilen bu süre; doğumun şekline, yırtık veya dikişlerin olup olmamasına ve iyileşme derecesine göre değişmektedir. Normal yapılan doğum haricindeki süre için, hekim görüşünün alınması gerekir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski