Üçlü Test Nedir?

Üçlü test, anne rahimindeki bebeğin, başta kromozom bozuklukları (kromozom anomalileri) olmak üzere taşıdığı çeşitli riskleri (özellikle Down sendromu - mongol bebek) ortaya koymaya yönelik gebelikte yapılan bir tarama testidir.

Üçlü Test Nedir?

Üçlü test, anne rahimindeki bebeğin, başta kromozom bozuklukları olmak üzere taşıdığı çeşitli riskleri (özellikle Down sendromu) ortaya koymaya yönelik gebelikte yapılan bir tarama testidir. 16-18'nci haftaları arasında yapılan ama 15-20'nci haftalar arası da uygulanabilen bir tarama testidir. 

Üçlü test; hamile anneden alınan kandan HCG , E3 ve AFP  değerlerine bakılıp, bu değerlerin anne yaşı ve gebelik haftası ile birleştirilmesi sonucu, bebeğin Down sendromu ve Edwards sendromu olabilme riski hakkında bilgi verir. Ayrıca AFP hormonu omurga kapanma (spina bifida) sorunları hakkında da bilgi verir. 

Üçlü Test hangi haftada yapılır? 

Üçlü test genellikle gebeliğin 16-18'nci haftaları arasında yapılır. Günümüzde bu test Down Sendromlu bebeği tespit edebilmedeki gücünün zayıf olması (%65) nedeniyle etkinliğini yitirmiş ve yerini gücü % 80-90 olan ikili teste bırakmıştır. Ancak üçlü testin içerisindeki bir hormon olan AFP ile omurga kapanma sorunları taranabilir. 

Üçlü test sonucunun yüksek çıkması ne demektir?

Kan tahlili yanı sıra annenin yaşı ve gebeliğin kesin haftası, Down sendromlu bir bebek dünyaya getirme olasılığını göstermektedir. Ancak test, mutlak bir sonuç belirtmez. Risk 50 de 1 ise, bunu 50 bebeğiniz olsa 1’i down sendromlu olabilir şeklinde anlayabilirsiniz. 

Tarama testi sonucunda, Down sendromlu bir bebek dünyaya getirmeniz yönünde artmış risk saptanırsa, ileri testler yapılıp yapılmayacağına yine siz karar vereceksiniz. 

Üçlü Testinin Down Sendromu tespit oranı nedir? 

Üçlü test yapılan her yüz gebenin 5’inde çocuk sağlam olmasına rağmen Down sendromu riski yüksek çıkar.  

Down sendromlu bebek riski taşıyan annelerin ise her 100 bebeğin 60-69’unu yüksek riskli olarak tesbit eder. Bunun anlamı Down sendromu ile doğacak olan 60-65 bebeğin yapılan üçlü tarama testi ile yakalanacağı ve 35-40 bebeğin ise bu testle yakalanamayacağıdır. 

Down Sendromunun tanısı kesin olarak nasıl konulur?

Gebelikteki tarama testi sonuçları, kesin tanıyı değil, olasılığı ya da riski yansıtır. Artmış risk söz konusuysa kesin tanı için ileri testler (Koryon Villus Biyopsisi-CVS, amniyosentez) yaptırmaya karar verebilirsiniz. 

Üçlü test sonucu yüksek çıktığında gebelik haftası ilerlemiş olduğu için (15'nci gebelik haftasından sonra) yapılacak olan ileri test amniyosentezdir. İleri test ya da prenatal tanı denen bu incelemeler (CVS, amniyosentez) tarama testlerine göre çok daha kesin sonuç verir. 

Amniyosentezde bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısından alınan örnekten bebeğin kromozom yapısı belirlenir. Amniyosentez uygulanan her 200 kadından 1’inde düşük riski vardır. 

Benzer testler nelerdir? 

Bazı uzmanlar üçlü testin bir parçası olan anne AFP değerinin yüksek olmasının, nöral tüp defektlerinin tanısında faydalı olabileceğini belirtmişlerdir. Lakin, anne-AFP değerinin yüksekliği elde edilse bile yapısal anomali (sakatlık - belde açıklık) ve açıklayıcı bir problem olup olmadığını anlamak için ayrıntılı ultrason gerekecektir. Ne ikili test ne de üçlü test bebekte olabilecek YAPISAL ANOMALİLERİ GÖSTERMEZ. Bebekteki olası yapısal sakatlıkların teşhisi, daha ileri gebelik haftalarında (16- 20'nci gebelik haftaları arası) yapılan ayrıntılı ultrason ve fetal ekokardiyografi ile konulabilir. Dolayısıyla anne karnında bebekteki kromozomal ve yapısal bozuklukları saptamak için günümüzde en iyi yaklaşım, ikili testi  takiben fetal ekokardiyografi  ve ayrıntılı ultrason incelemelerinin de yapılması olarak durmaktadır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski