Spina Bifida


1000 doğumda bir görülen bu gruptaki anomalilerin görülme sıklığı, gebelikten önce başlayarak gebeliğin ilk 3 ayı bitene kadar günde 0,4 mg folik asit adındaki vitamin kullanılarak azaltılabilir.

Spina Bifida Nedir?

Bebeğin belinde açıklık olması şeklinde halk diliyle de tanımlayabileceğimiz bu anomalide, bebeğin sırtındaki omurga kemiklerindeki sorun nedeniyle omurilik ve etrafındaki zarların omurga kemikleri ve üzerinde bulunan cilt dokularındaki açıklıktan dışarıya doğru fıtıklaşmasına denir. 

Açık ve kapalı şeklinde iki çeşidi bulunan bu anomalide, kapalı spina bifidada sadece omurgada açıklık vardır ve omurga üzerini kaplayan yumuşak dokular dolayısıyla bebeğin vücudunun dışına fıtıklaşma olmaz iken, açık spina bifidada omurga üzerinde bulunan dokularda da açıklık vardır ve omurilik zarı ve omurilik dışarıya doğru fıtıklaşır. 

Spina Bifida önlenebilir mi?

1000 doğumda bir görülen bu gruptaki anomalilerin görülme sıklığı, gebelikten önce başlayarak gebeliğin ilk 3 ayı bitene kadar günde 0,4 mg folik asit adındaki vitamin kullanılarak azaltılabilir.

Spina Bifida tedavisi

Açık spina bifidada normal doğum esnasında bebeğe zarar verme riskine karşı sezaryen önerilir. 

Kapalı spina bfidanın enfeksiyon kapma riski yoktur ve bebekler için genelde sorun oluşturmaz. 

Doğumdan sonraki 1-2 gün içerisinde ameliyat ile açıklık düzeltilmeye çalışılır. Açıklığın nerde olduğu ve açıklığın büyüklüğü bebeğin durumunu etkiler. Bu anomali ile doğan bebeklerde ölüm oranı yüksektir ve maalesef 7 yıldan az yaşarlar. Yaşayanlar ise felç, idrar kaçırma vb. problemlerle uğraşırlar. 

Spina Bifida nasıl ve ne zaman tespit edilir?

Kapalı spina bifida genellikle ultrasonla fark edilemez ancak açık spina bifida gebeliğin 3-4'ncü ayından sonra ultrasonla fark edilebilir. 

Üçlü ve dörtlü test MS-AFP’yi de kapsadığından MS-AFP düzeyindeki artış bu anomalinin varlığı için tanı konmasında yardımcı olur. MS-AFP düzeyi yüksek ama ultrasonla spina bifida tespit edilememişse amniyosentez testi önerilebilir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski