Yarık Damak - Dudak

Yarık Damak - Dudak Nedir?

Bu anormalliğin kesin nedeni henüz bilinmese de kalıtımsal faktörler, çevresel faktörler, sigara-alkol kullanımı, bazı ilaçlar, enfeksiyonlar,  folik asit ve B vitamini eksikliği 700-1000 gebelikte bir görülen yarım damak veya yarım dudak anomalisine yol açabilir. 

Bazı durumlarda her ikisi birden gözlemlenebilmekte ve başka anomaliler de eşlik edebileceğinden doğumdan hemen sonra ayrıntılı bir fiziki muayene yapılmalıdır. 

Yarık dudak ile doğan bebeklerde herhangi bir sıkıntı gözlemlenmez iken yarık damak ile doğan bebeklerin meme emmesinde sorunlar vardır. Emmekte zorluk çekerler, emerken hava yolları tıkanabilir, süt boğazına kaçabilir veya emdiği süt burnundan akabilir. Çok daha sık olarak üst solunum yolu hastalıkları veya orta kulak iltihabı ile karşılaşılabilir. Bu bebeklere anneden sağılan sütün yumuşak bir biberonla verilmesi gerekir. 

Dudak yarığı 2,5-3 aylıkken, damak yarığı 6 ay – 1 yaş arasında iken ameliyat edilmeli, her ikisinin olduğu durumlarda yine bu zaman dilimlerine dikkat edilerek ayrı ayrı ameliyat edilmelidir. Özellikle damak yarığı çocuklarda konuşma sorunlarına yol açabileceği için bebek konuşma çağına gelmeden bu operasyon yapılmalıdır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski