Ventrikül Genişlemesi (Ventrikülomegali - Hidrosefali)

Beyin içinde devamlı oluşturulan, beyin içindeki odacıklarda, yollarda ve beynin dış yüzeyinde dolaşan, beynin korunmasında, ihtiyaçlarının ve atıklarının taşınmasında görev alan sıvıya Beyin Omurilik Sıvısı denir. Ventrikülomegali ise bu odacıkların genişlemesine denir.

Ventrikül Genişlemesi Nedir? (Ventrikülomegali - Hidrosefali)

Beyin içinde devamlı oluşturulan, beyin içindeki odacıklarda, yollarda ve beynin dış yüzeyinde dolaşan, beynin korunmasında, ihtiyaçlarının ve atıklarının taşınmasında görev alan sıvıya Beyin Omurilik Sıvısı denir. Ventrikülomegali ise bu odacıkların genişlemesine denir.

Beyindeki lateral odacıkların büyüklüğü genellikle 10 mm.nin altındadır. Ancak bunlar 10-15 mm arasında ise hafif ventrikülomegali adını alır ve bu durum bir yerdeki tıkanıklık, darlık veya gelişimsel bozukluktan kaynaklanır. Bu darlık bazı durumlarda CMV veya toksoplazma benzeri enfeksiyonlara, kafa içindeki bir kitleye ya da kafa içi kanamaya bağlı olabilir. 1000 gebelikte 1-3 arasında görülür. Bu anormalliğe artmış basınç eşlik ederse, hidrosefali yani beynin su dolu olması adı verilir. 1000 gebelikte 2-20 arasında görülür.

Ventrikül genişlemesi nasıl tespit edilir?

Her iki çeşit anormallik de ultrasonla tanınabilse de MR teşhise yardımcı olabilir. Herhangi birinin varlığı (hafif ventrikülomegali dahil) tespit edilirse amniyosentez ile kromozomal inceleme, ekokardiyografi ve detaylı ultrasonla başka anomalilerin olup olmadığı, enfeksiyon etkenleri, nöral tüp defekti ve gebelik sırasında hidrosefaliye sebep olabilecek bir enfeksiyon (toksoplazma, CMV, suçiçeği, kızamıkçık vb.) geçirilip geçirilmediği araştırılmalıdır. 

Ventrikülomegalide azalma veya artma olması ultrasonlarla gebelik boyunca takip edilmelidir. Hafif ventrikülomegaliler gebeliğin son aylarına doğru genellikle düzelse de herhangi bir düzelme olmadığı veya daha da kötüleştiği durumlarda gebeliğin sonlandırılması veya devamı kararı aileye bırakılmalıdır. Bebeğin kafa çapı normalden büyük ise sezaryen gereklidir. 

Hafif ventrikülomegali ile doğan bebeklere başka bir anomali eşlik etmiyorsa, sağlık durumları %60-80 oranında tamamen normal olacaktır. Eğer tam tersi bir durum söz konusu ise, yani ventrikülomegali genişliği fazla ve başka anomaliler de varsa bebeğin doğum sonrası sağlık problemleri (görme problemleri, yürüme problemleri, kafa çapı büyüklüğü, bıngıldak büyüklüğü vb.) oluşur. Aileler bu konuda bilgilendirilmelidir.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski