Kafanın Normalden Küçük Olması (Mikrosefali)

Mikrosefali fetüsün başının normalden küçük olması anlamına gelir. (Normalin 2 veya 3 standart sapma altında olması) Mikrosefalide kafatası ile yüz arasında orantısızlık vardır, alın basıktır, beyin ufaktır. Ventrikülomegali eşlik edebilir.

Kafanın Normalden Küçük Olması Nedir? (Mikrosefali Nedir?)

Mikrosefali, bebeğin başının normalden küçük olması anlamına gelir. (Normalin 2 veya 3 standart sapma altında olması

Mikrosefalide kafatası ile yüz arasında orantısızlık vardır, alın basıktır, beyin ufaktır. Ventrikül genişlemesi (Ventrikülomegali) bu hastalığa eşlik edebilir.

Bebeğin kafasının küçük olmasının sebepleri nelerdir?

Bazı genetik hastalıklar (Down sendromu, Edwards sendromu), enfeksiyonlara (CMV), radyasyon etkisi, annenin alkol kullanması ve anneye ait bazı hastalıklar gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak mikrosefali gelişebilir.

Mikrosefali nasıl tespit edilir?

Mikrosefali tanısı koymak çok açık ve net değildir, vücudun diğer organlarının oranı ve gelişme geriliği olup olmaması gibi çeşitli durumlar karışıklık yaratabilir.

Mikrosefali tedavisi nasıl olur?

Mikrosefalinin tedavisi yoktur. Mikrosefali saptanan bebeklerde zeka geriliği gelişebilir. Fakat bu bebeklerin hepsinde zeka geriliği olmaz. Mikrosefalinin erken teşhisi bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi için son derece önem taşır. Kafatasının erken kapanması durumunda cerrahi işlem uygulanır. Erken teşhis ile nörolojik problemler en aza indirilerek bebeğin yaşam kalitesi arttırılabilir. Mikrosefalinin fazla olması ve eşlik eden başka anomaliler olması, hastalığın tedavi süreci hakkında öngörüde bulunmayı zorlaştırır.


Benzer Yazılar

Daha yeni Daha eski